A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 23/25.  - egyetem

2017. március 31. - amier

Az Állatorvostudományi Egyetem "D" épülete 1880/81-ben készült el Steindl Imre terve alapján. Az építő Medek Vince volt. Az István útBethlen Gábor utca – Dembinszky utca – Rottenbiller utca által határolta területet vaskerítés veszi körül, melynek oszlopai is illesz- kednek az épületek stílusához. Az oszlopok közül 37 öntvény állatfejjel (szarvasmarha, kutya, ló) van díszítve, bár akad egy-egy, mely mára már hiányos.

rotten2325-1.jpg

rotten2325-2.jpg

Az udvarban 6 szobor és egy emlékmű található: Dr. Tolnay Sándor emlékmű, Azáry Ákos szobra - Tolnay Sándor, Mádaskay Béla, Telcs Ede műve - Hutyra Ferenc Damkó József műve - Bugarszky István, Marek József Medgyessy ferenc műve - Tormai Béla, Grantner Jenő műve.

rotten2325-3.jpg

II. József 1787. évi rendelete értelmében a királyi helytartótanács kiadta egy állatorvosi tanszék megszervezésére vonatkozó utasításait. Első professzora Tolnay Sándor, a járványtan kinevezett tanára lett. Többszöri költözködés után került a mostani Steindl Imre tervezte épületbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2812390725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása