A mi Erzsébetvárosunk

Madách Imre út 10/12.

2015. április 24. - amier

A Jakabbfy Tibor megrendelésére épült hat+tetőemeletes, lapos tetős lakóépület-pár homlokzata egységet képez. Az alsó két szinten jellegzetes acélszerkezetű üvegfal, kőburkolatos emeletekkel, íves előtér, igényes burkolatokkal. A mindkét épület a Madách sugárút elkészült szakaszához tartozik, folytatása a Madách téri műemlék-együttesnek. A dr. Acsay László és Masirevich György tervezte bérházak statikusa Rados Kornél, kivitelezője pedig Hirschl Alajos cége volt.

madach1012-1.jpg

A telek 1807-től a Király utca 9. szám alatti Jakabffy-palota hátsó kertje volt. Ennek közepén építtetett fel 1863-ban Jakabbfy György alispán Schestauber Tamás terve szerint egy fotóműtermet. Ez később Fischer Ábrahám nyomdája lett, amely 1918-tól 1920-ig pénzhamisító üzemként működött. A nyomda mellett állt a Lohr János terve alapján 1867-ben felavatott sörraktár is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr797393784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása