A mi Erzsébetvárosunk

Palackgyűjtők [449.]

2024. október 21. - amier

Még október első hetében tájékoztatta összevont szemöldökkel a nagyérdeműt az ORFK (Országos Rendőr-főkapitányság), hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény ér- telmében a visszaváltható palackok települési hulladéknak minősülnek, és nem szedheti össze akárki, mert miután azt a kukába dobják a MOHU birtokába kerül. Ha mégis kiszedi onnan valaki, akkor szabálysértést követ el, és akár 65 ezer forint büntetést is kaphat.

re_pont.jpg

Most, alig 2 héttel később ismét megnyilatkoztak az ügyben egy újabb közlemény ere- jéig, imígyen: „Guberálni, kukából visszaváltható palackot kiszedni szabálysértés, de csak az számíthat büntetésre, aki szemetet, rendetlenséget hagy maga után vagy éppen hangoskodik a helyszínen.” Hozzátették, még „ aki a mások által kidobott visszaváltható palackokat össze- gyűjti és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel.”

Szép, nem? Gondolom valaki papírt-ceruzát fogott, és kiszámolta, hogy pl. mennyi járőr kéne ennek a létező, de betarthatatlan jogszabálynak a végrehajtásához.

*

Ugye mindenki emlékszik, hogy 2024 januárjában indult a MOL leányvállalata, a MOHU visszaváltórendszere, méghozzá környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra hivat- kozva. Azóta flaskánként 50 forintos betétdíjat kell fizetnünk, amit csak akkor kapunk vissza, ha az üres palackot bedobjuk a MOHU egyik automatájába.

Ha épp működik. Mert — és ezt már sokan, sok helyen leírták — a visszaváltás nem érdeke a MOHU-nak, hiszen ő előre megkapja az 50 forintunkat, ezt csak visszaosztja nekünk, ha visszavisszük a palackokat. Amit nem váltunk be, az ott marad a MOHU-nál — munka nélkül, tiszta haszonként.

Mivel pedig eleve kevés a visszaváltó gép, az emberek hajlanak arra, hogy leírják költségvetésükből a Hernádinak fizetendő 50 forintokat, és régi módi szerint kidobálják a göngyöleget a kukába. A rendszer működik. (via Fügedi Ubul

Csakhogy az emberek elkezdték a kikukázni a kidobott palackokat. Nem csak hajléktala- nok, kisnyugdíjasok is szabálysértő palackgyűjtők lettek. Ez ellen persze — gondolom a MOHU nyomására — először büntetés-belengetésével lépett fel a rendőrség.

Csakhogy az — nagyon úgy néz ki — jelenleg megvalósíthatatlan. Szerencsére.

P.s.: A feleségem tegnap negyedszer hozta vissza a dobozokat az ALDI-ban felállított automatától. Most ugyan működött, de akkora volt a tömeg. hogy nem győzte kivárni, hogy sorra kerüljön. De az asszony makacs: ötödször is meg fogja próbálni. Csakazértis. (Aztán ha akkor is lesz valami gabesz, fogjuk a cuccot, betesszük egy szatyorba — és kiakasszuk a kuka mellé. Vigye és váltsa vissza, akinek szüksége van rá…)

*

Nem akármekkora üzlet ez a monopólium. Ha csak a palackok és sörösdobozok (3 milliárd db/év, plusz a borosüvegek, azok számát nem találom) felét nem váltják vissza, az 75 milliárd Ft tiszta nyereség a  rendszer működtetőjének. (via Iványi György)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818712962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása