A mi Erzsébetvárosunk

Kazinczy utca 27.

2015. április 22. - amier

Jelenleg a Tanárképző Kar épületéhez tartozó, 1984-ben felavatott modern épület, az 1875/77-ben Amon József építette romantikus homlokzatú ház bővítménye. A terveket Fábián István készítette el.

kazi27-1.jpg

A telken 1874-től Heller Adolf földszintes háza állt, amelyet 1902-ben bontatott le Gyuro- sovits Antal, hogy a parcellán egy kétemeletes eklektikus bérházat építhessenek fel. A ház 1922-ben a Budapesti (Pesti) Autonóm Ortodox Izraelita hitközség tulajdona lett, ekkor alakították át a lakóházat vallási szellemiségű elemi iskolává. 1948-ban az épületet álla- mosították, majd részben ebben a szárnyban helyezték el az ELTE Tanárképző Főiskolai Karát, hiszen a főiskola szintén ekkoriban kapta meg a szomszédos, Kazinczy utca 23-25. szám alatti ingatlant is. Az épület elavultsága miatt az ELTE rektori hivatala 1981-ben lebontatta az egykori Gyurosovits-házat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr547389598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása