A mi Erzsébetvárosunk

Török iskola a kerületben I. [305.]

A mi pénzünkön.

2023. február 11. - amier

Kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány
egy budapesti török magániskola épületének felújítását. (Telex

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a Hernád és a Peterdy utca sarkán álló ingatlan felújítását és átalakítását, amibe a török elnökhöz közel álló magániskola költözne be – írja a a Telex. A kormány oldalára feltöltött dokumentum szerint "a felújított épületben a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Álta- lános Iskola és Gimnázium 2024 szeptemberében kezdené meg a működését”.

hernad52_rom1.jpg

A Hernád utca 52. sz. alatti, Frei István által tervezett egykori iskolaépület Bárczy István polgármesternek köszönhetően 1905-re készült el. Peterdy utcai oldalát – a saroknál – hatalmas, mintegy másfél emeletnyi magasságot átfogó, feltűnő dombormű díszíti.

Eredetileg eleminek szánták, de a környék gyors benépesedése következtében Peterdy utcai Leánypolgári lett belőle. 1918-ban már több mint 900 leány tanult a falai között. Az épületben később Hernád utcai Községi iparostanonc iskola működött, ahol épület- és bútorasztalos, bognár, kádár, csónakkészítő és kocsigyártó tanoncokat képeztek. 1943-ban népiskola költözött az épületbe, amely az 1945/46-os tanévvel Általános Iskolává alakult, majd 2007-ig a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközép- és Szakiskola működött az épületben.

Az iskola megszűnése után elkezdődött rögtön 2007-ben elkezdődött az épület romlása, ekkor ugyanis a főváros úgy döntött, hogy egy sor budapesti szakközépiskolát von össze, egyben elválasztja a szakképzést a gimnáziumi oktatástól. Ezzel a beolvasztott 19 iskola által használt épületek fölöslegessé váltak.

hernad52_rom2.jpg

Az épület azóta rohad. Az emeletek még csak-csak kinéznek valahogy, de a földszintről és az alagsorról már nem mondható el ugyanez. Egyre siralmasabb állapot, málló és rohadó vakolat, kitört ablakok mindenütt. A kapun még 2015-ben is látható volt az a kiírás, mely szerint eladó. Pedig már 2010-re kiderült, hogy senkinek sem kellenek a főváros bezárt iskolái. (Ezt az iskolát 2007-től 2010-ig a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ például többször is meghirdette 660 millió forintért, eredménytelenül.)

Most felújítása nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű lesz, hogy már a „Ma- arif Hungary Property Kft. tulajdonában levő ingatlan felújításával, átalakításával összefüggő közigazgatási hatósági engedélyezési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása megvalósuljon”. (Megj.: A beruházással összefüggésben így nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, valamint ilyen bejelentési eljárásnak sincs helye, azaz ezzel lehetővé teszik, hogy a beruházás eltérjen a  hatályos településrendezési előírásoktól.)

Az épület kálváriája tehát véget ér, nem rohad tovább – ez jó. A magyar közpénzen(?) fel- újítandó épületbe beköltözik a török elnökhöz közel álló iskola. Ez meg a törököknek jó. 

Nekünk nem biztos, hogy annyira.

*

A Recep Tayyip Erdoğan török elnökhöz közel álló szervezet először 2019-ben nyitott iskolát Budapesten, a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában. A Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium fenntartója a Maarif Hungary Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa – a 24.hu 2019-es cikke szerint - a törökországi Maarif Alapítvány. Az alapítványt 2016-ban hozta létre a török kormány, azóta több iskolát is nyitottak világszerte. (via Telex)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2918047160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása