A mi Erzsébetvárosunk

Török iskola a kerületben II. [308.]

2023. február 23. - amier

Kormányrendelet segíti a török magániskola kialakítását a VII. kerületben. (HVG)

Akkor most még egyszer a Hernád utcai iskoláról. Két hete írtuk, hogy jövőre török alapítványi iskola nyílik/nyílhat a Hernád és Peterdy utca sarkán. Azóta több információ került napvilágra, a február 20-i Magyar Közlönyben már megjelent a kormányrendelet az épület felújításáról. Ennek alapján az építkezésnél településképi szakmai konzultációnak nincs helye, településképi véleményezési eljárást és építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni – írja a HVG.

hernad52_rom2.jpg

Azaz, a felújítást építészeti-műszaki tervpályázat és véleményezési eljárás nélkül végezhetik. (Megj.: azaz lehetővé teszik, hogy a beruházás eltérjen a  hatályos település- rendezési előírásoktól, teljesen átépíthessék – vagy uram bocsá’ – akár le is bonthatják az épületet…)

Kiderült az is, hogy a régóta üresen álló, egykor szebb napokat látott iskolaépület 2019-ben vette meg a szolnoki székhelyű Restone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A tulajdoni lap szerint a Maarif Hungary Property Kft. tulajdonába pedig 2022 áprilisában került.

hernad52_rom1.jpg

Azt viszont nem tudni, hogy az épület végül is mennyiért kelt el – 2018 augusztusá- ban készült egy felülvizsgálat a korábbi dokumentációhoz, ebben 660 millió forint + áfában határozták meg az ingatlan forgalmi értékét.

A tervek szerint a Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimná- zium 2024 szeptemberében kezdené meg itt a működését.

*

A Recep Tayyip Erdoğan török elnökhöz közel álló szervezet először 2019-ben nyitott iskolát Budapesten, a IX. kerületi Ifjúmunkás utcában. A Maarif Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium fenntartója a Maarif Hungary Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa – a 24.hu 2019-es cikke szerint - a törökországi Maarif Alapítvány. Az alapítványt 2016-ban hozta létre a török kormány, azóta több iskolát is nyitottak világszerte. (via Telex)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1418057010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása