A mi Erzsébetvárosunk

Rontom-bontom a Kazinczy utcában [354.]

2023. augusztus 27. - amier

Gazdag történelme van az épületnek, amelyről
a lezuhanó törmelék megsebesített egy turistát. (Index

A Kazinczy utca 48. szám alatti, jelenleg bontás alatt álló épület egyik fala dőlt ki, rá a járdára – meg az épp arra sétáló turistára. A cikk szerint hasonló sors – mármint bontás, de baleset nélkül – vár a szomszédos, Kazinczy utca 42–46. alatti épületre is, amely korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem képzőhelyeként működött. Mindez azért, hogy öt telek összevonásával egy hatemeletes, böhömnagy hotel épüljön a területen. (Megj.: A látványtervek szerint az utca ezen szakaszát végig beépítik.)

kazi48_bontas.jpg

Az önkormányzat még 2020 őszén hirdette meg, hogy pályázat útján eladná az épület és a hozzá tartozó telek tulajdonában levő kevesebb, mint egyharmad részét. El is adták, ezzel szinte bizonyossá vált a bontás, ami most be is következett.

A 34167 hrsz. szám alatt nyilvántartott, Kockaként is emlegetett épület 1880/81-ben Lohr János tervei alapján épült. Hosszú története során volt bérház, működött benne kóser szalámigyár, majd a Délhús telephelye lett. A telekre 2011-ben költözött be egy romkocs- ma és az épületet többszintes szórakozóhellyé alakították át. Mostanra pedig kiderült, hogy nincs tovább, ennyi volt, itt a vége, a történet itt ért (szomorú) véget.

P.s.: Azon persze ismét lehet vitatkozni, hogy egy-egy ilyen épületet – pl. funkcióváltással – érdemes-e megőrizni, hiszen önmagában nem egy nagy vasziszdasz, és nem is műem- lék. De ugyanakkor jellegzetes emléke a kerület múltjának. A kérdés így csak annyi: lehet-e, szabad-e a múltat végképp eltörölni?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8518202209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedrid Gábor 2023.08.28. 16:45:10

Ekkora szálloda egy ilyen kis utcában, borzasztó. De hátha csendesebb lesz a környék.
süti beállítások módosítása