A mi Erzsébetvárosunk

Fontos szavak [400.]

Vidám történetek a régi, jó kis átkosból.

2024. március 11. - amier

Ha az ember él valahol, és pláne, ha beszélnie is kell a helybeliekkel, előbb-utóbb fölcsipeget pár szót (mint csigere=előre, obo=kőrakás a hegyen, tőszámok stb.) amelyeket a megfelelő időpontban bevetve átlendülhet a kommunikációs nehézségeken.

darga.jpg

Legelőször persze többnyire káromkodni tanul meg az ember fia. Többnyire — de nem Mongóliában. Hogy ott mik voltak az igazán fontos szavak, azt könnyen visszakövet- keztethetjük abból, hogy mikre emlékszem máig is. A három, igazán fontos szó:

  • hamaguj (mindegy),
  • mitighuj (nem tudom),
  • bakhuj (nincs);
  • a legfontosabb szó pedig a már eddig is többször említett darga (főnök).

Vigyázat: az alábbi történet nem személyes tapasztalat, én is úgy hallottam. Kisebb csúsztatásokat tartalmaz, de igen jellemző.

A szovjet földtani expedíciónál felmondott a fűtő. Télvíz idején, amikor pedig igencsak kínos tud ez lenni. A helyben szokásos módszerrel kitűzködték a cédulákat mindenféle póznákra, hogy "FŰTŐT FELVESZÜNK", de nem jelentkezett senki. Amikor a helyzet már szélsőségesen kínos volt, egy idősebb, tapasztalt geológus bekopogott az expedícióvezetőhöz:

— Figyelj, Főnök! Nem jó a szöveg, amit a cédulákra írtatok.
— Hogyhogy nem jó? Az van rajta, hogy kazánfűtőt felveszünk, és itt jelentkezhet. Hát nem erről van szó?
— Erről van szó, de nem ezt kell írni.
— Hanem mit?
— Hát hogy kazándargát felveszünk.
— KazánDARGÁT??!?
— Azt.

Kicserélték a cédulákat: KAZÁNDARGÁT FELVESZÜNK. Másnap reggel kettes sorban álltak a jelentkezők az ajtó előtt. Beengedték az elsőt, kérdezte, mit kell csinálni. Mondták neki, hogy fogja a lapátot, begórja a szén közé és így tovább.

— És én vagyok a darga?
— Maga.
— Jó. kezdhetjük.

 Seperc alatt fölvették, a többieket el lehetett küldeni.

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr618351523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása