A mi Erzsébetvárosunk

Nem vizsgálja a hatóság [351.]

Orbanisztán hétköznapjai.

2023. augusztus 15. - amier

Magyar György: Nem vizsgálja a bányahatóság
a recski sárlavina körülményeit. (HVG)
 

Most éppen a recski sárlavina kialakulásának okait és felelőseit. Miért? Mert "nem volt üzemzavar". A bánya az iszapár kialakulása közben és után is zavartalanul üzemelt. Az iszapár egy természeti folyamat, amelynek az oka az eső és az, hogy a bányából félretolt laza üledéket semmi sem fogta meg. Itt párhuzamként említeném meg, hogy teljesen stabil (lvi kb. 10 köbméter anyagot vesztő) gyöngyösoroszi flotációs meddőhányót 25 m vastag körtöltéssel kellett körülvenni, hogy meg ne induljon — ezt a laza anyagot pedig semmivel.

recsk_sarlavina.jpg

Az utcákon ott vannak a sárlavina nyomai (Fotó: Zagyi Tibor / Népszava)

Itt van előttünk az a rendszer, amelyben senkit nem érdekel, hogy katasztrófákban em- berek halnak meg / mennek tönkre (lásd a kolontári katasztrófáról hozott ítéletet). Itt az a fontos, hogy betartották-e a szabályokat. Az, hogy jók, alkalmasok-e azok a szabályok, dettó nem érdekel senkit. "A szabályokat mi hoztuk, tehát azok jók."

Anno (még a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága előtt) volt ebben az or- szágban egy Magyar Állami Földtani Intézet és voltak annak a területi földtani szolgálatai. Abban az időben egy ilyen, dombtetőn álló földkoszorú egyszerűen nem fordulhatott volna elő — és azt, aki ilyesmit engedélyeztetni akart volna, körberöhögték volna. De most "hősies idők" vannak...

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7618194121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása