A mi Erzsébetvárosunk

A három momentumos „Lelkiismeret” [361.]

Avagy hogy lehet lelkiismeretlenül képviselősködni.

2023. szeptember 25. - amier

"A lelkiismeret az az emberi képesség, amelynél fogva az egyén
saját cselekedete és erkölcsi mivolta fölött ítéletet mond."

Ez most egy kicsit hosszabb írás lesz, mert a komolyságára tekintettel röviden nem lehet. Néhány nap múlva lesz négy éve, hogy több párt képviselőjével a három momentumos vezetheti Erzsébetvárost. Az erzsébetvárosiak bizalmat adtak nekik azért, hogy jobban érezzék magukat, mint az előző Fidesz érában, fejlődjön a kerület stb.

Kik ezek a momentumos képviselők? Bárdi Zsuzsanna alpolgármester, Bónus Éva és Sáli Annamária képviselők.

bardi_zsuzsa.jpg

Lelkiismeretesen teljesített ígéretek. Ja, nem.

Bocsássatok meg, de eddigi tevékenységüket nézve nekem nem a lelkiismeret szó az első, ami eszembe jut a munkásságuk megítélésekor. Inkább a hozzá nem értés, lusta- ság, politikai intrika és még folytathatnám a sort.

A Momentum alpolgármestere, Bárdi Zsuzsanna és két társa eddig már bizonyítottan legalább háromszor erősen ráült a lelkiismeretére (kényelmes az a képviselői szék), és nem engedte felszínre törni azt. „Lelkiismereti” kérdés volt náluk, hogy majd’ minden évben egy újabb ügyvezetőt javasoljanak az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-be. A mostani ügyvezető (szakmája szerint történész), akit egy hónapja neveztek ki, már megmutatta acélos karizmáját, mert a rossznyelvek szerint már számtalanszor azon dühöngött, hogy az ingyenes Metropol újság ami köztudottan fideszes cuccokat ír , megtalálható volt a Garay piacon. Dühében dolgos két kezével felmarkolta őket, aztán huss!, ment mind a kukába.

E „hozzáértő” tevékenységükben kristályosodik ki a kerületi momentumosok munkája. Ja, meg a zuhanyhíradó szerint abban, hogy semmilyen építő tevékenységet nem engednek annak a koalíciónak, aminek állítólag (papíron legalábbis) a tagjai.

Mivel a piacokat üzemeltető cég általuk kinevezett ügyvezetőinek sikerült lerohasztaniuk a kerületi piacokat, „Lelkiismereteink” körülnéztek a placcon egy következő áldozat után.

A legújabb húzásuk a héten az volt, hogy egy másik kerületi céget hoztak olyan helyzetbe, ami a cég kényszertörléséhez vezethet. Arról van szó, hogy a cégek előző évi beszámolóit a cég tulajdonosainak május 31-ig kell elfogadni, azután ezt be kell küldeni a NAV-nak. Ha ezt nem teszik meg időben, az adóhatóság harmincnapos határidővel fel- szólítja a céget ennek pótlására. Ha nem pótolja, akkor jön az újabb felszólítás, általában 200.000 Ft-os bírsággal. Ha ekkor sem nyújtják be, akkor az adóhatóság törli a cég adószámát, a cégbíróság pedig a céget.

Az Erzsébetváros Kft. május óta próbálja elfogadtatni a beszámolóját, de a momentumos „Lelkiismeret” brigád nem engedte azt tárgyalni arra hivatkozva, hogy nincs rendben a cég működése. Augusztus végén a NAV felszólította 30 napos határidővel a cég vezetését a beszámoló pótlására. A héten a polgármester beszámolt arról, hogy a momentumos vagdalkozás miatt megvizsgálta a céget a saját könyvvizsgálója, az önkormányzat belső ellenőre és megállapította, hogy a cég beszámolója megfelel a törvényi előírásoknak, ab- ban nincs semmi olyan adat, ami nem valós, amivel megtéveszthetné a tulajdonosokat.

Ehhez képest a testületi ülésen nem sikerült elfogadni a beszámolót, mert a kerületi vezetést adó „Lelkiismeret”-ek lelkiismeretlenül tartózkodtak. Bárdi Zsuzsanna alpolgár- mester, — akit nevezzünk „Lelkiismeret-1”-nek —, azt állította, hogy a cég működésével szemben „kétely merült fel” pár hónapja, felsorolt egy sor zavaros dolgot, majd közölte, hogy a Momentum frakciója lelkiismereti okokból nem szavazza meg a cég tavalyi beszámolóját.

Pedig ahhoz nem kell sok, hogy megértse, itt a tavalyi év számszaki beszámolójának elfogadásáról volt szó, nem pedig a zavarosan előadott kételyekről. Azt sem értem, hogy a másik momentumos, Bónus Éva közgazdász — őt nevezzük „Lelkiismeret-2”-nek — miért nem magyarázta el ezt az alpolgármester asszonynak, hogy felkészítse az ülésre. Ehhez képest semmi értelmeset nem tudott mondani arra a kérdésre, hogy mi az elképzelése ezek után a „Lelkiismeret” frakciónak. Főleg annak ismeretében, hogy a beszámolót a cég felügyelő bizottsága is megszavazta.

Sáli Annamária — legyen ő a „Lelkiismeret-3” — nagy csendben volt. A hangját sem lehetett hallani, pedig a Momentum központi oldalán négy éve a következőket írta:

“…segíteni fogom az új zöldterületek kialakítását, valamint a már meglévők megtartását és fejlesztését. Parkok, játszóterek és közösségi terek kialakításával egy emberközpontú kerület létrehozásáért fogok küzdeni az önkormányzatban. Célom, hogy minden lakos magáénak érezze Erzsébetvárost.”

Erre úgy néz ki, hogy februárra megszűnik a kerület takarítása, el sem kezdődik a tavaszi zöldfelület gondozása, mert az Erzsébetváros Kft.-t addigra kényszertörlik.

Itt gondolkodtam el igazán, mit is akar a kerületi Momentum. Mert ennek semmi köze a lelkiismerethez. Ugyanaz a célja, mint a többi kerületben, ahol a vezetésben benne vannak: megfúrni mindenkit, főképpen a polgármestert. Bárdi Zsuzsanna azt hiszi, ha megbuktatja főnökét, akkor a farvizen besunnyoghat közös polgármesterjelöltnek a kö- vetkező választáson jövő év júliusában. Elfelejti, hogy a választók nem zsűriznek a hülyék és még hülyébbek közül a bukott csapatból.

Foglaljuk össze:

A könyvvizsgáló az önkormányzat belső ellenőre és a Felügyelő Bizottság megerősítette, hogy az Erzsébetváros Kft. 2022. évi beszámolója megbízható és valós összképet ad a cég vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és te- vékenységének eredményéről.

A képviselőtestület a beszámoló elfogadását azonban nem képviselő-testületi ülésen fogadja el, hanem a törvény szerint ilyenkor taggyűléssé alakulnak át, és mint tulajdono- sok döntenek. Nem politikusokként vagy lelkiismereti kérdéskörben, hanem felelősséget vállalnak döntéseik következményeiért.

Mikor nem fogadhatják el a beszámolót?

Ha az Erzsébetváros Kft. 2022. évi beszámolója nem ad megbízható és valós összképet a cég vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és tevékenységének eredményéről.

Ha a „Lelkiismeret” frakció azt gyanítja, hogy valami szabálytalanság, ne adj Isten, bűn- cselekmény történt a beszámoló ügyében, akkor már előbb fel kellett volna jelentenie az általa gyanított bűnösöket (illetve szabálysértőket). Ilyet azonban nem tett és arról sem beszélt eddig, hogy a beszámoló számszaki adatait miért nem fogadja el. Ha a céget kényszertörlik vagy pénzbüntetés mellett felszólítják a beszámoló elfogadására, annak bizony jogkövetkezményei lesznek.

Figyelmükbe ajánlom a következő sorokat azoknak, akik a megismételt taggyűlésen sem fogadják el a beszámolót és nem tudnak a döntésük mellé felhozni olyan érvet, ami jog- sértő magatartásukat indokolja.

„Az önkormányzati testület működése során döntéseit természetes személy tagjainak szavaza- ta által hozza meg. A testület tagjai a testületi döntést létrehozó szavazataikért felelősséggel tartoznak, mely felelősségük a testületi döntésben nem oldódik fel (nem tűnik el).

Az önkormányzati képviselő nem felelőtlen, mert felelősségre vonhatóságának korlátozottsága csak politikai természetű, és védelmet csak jogszerűen kifejtett tevékenysége körében élvezhet. A felelősségre vonás korlátozhatósága azt jelenti, hogy választópolgárok általi visszahívása kizárt, politikai felelőssége csak a választások során realizálódhat, rossz, téves (de nem jog- sértő) döntéséért nincs eredményfelelőssége, azonban kárfelelőssége és büntetőjogi felelős- sége a képviselői megbízatása során elkövetett jogsértő magatartások miatt fennáll [2017. évi XC. tv. 719. §; 2011. évi CLXXXIX. tv.]. (EBH2019. B.15.)”

Kedves „Lelkiismeretlenek”!

Ez innentől már nem játék! Eddig meg lehetett úszni észérvek nélkül egy cég beszá- molójának el nem fogadását, bár a rendszerváltás utáni Erzsébetváros önkormányzati történetében ilyen még nem volt, mert a többségi szavazás megmentette a tartózko- dókat és a nemmel szavazókat.

Abban viszont biztos lehet minden tulajdonos, akik jelen lesznek a megismételt tag- gyűlésen és jogi érvek nélkül tartózkodnak vagy utasítják el a beszámolót, annak lesz következménye. Ha az Erzsébetváros Kft.-t törlik, akkor hűtlen kezelés miatt feljelentem őket, mert jogsértő magatartásukkal kárt okoztak az önkormányzatnak.

Inkább el se menjenek a taggyűlésre. Ha ezt tervezik, jobban járnak vele!

dr. Hunwald György

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818221851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása