A mi Erzsébetvárosunk

Na, most mit csináljak? [377.]

2023. november 29. - amier

15 napja közérdekű adatigényléssel fordultam az Önkormányzathoz, az EVIN Zrt.-hez (önkormányzati tulajdonú cég) és az Erzsébetvárosi Piac Kft.-hez. Mindegyiktől a 2019 októbere óta általuk kötött megbízási és vállalkozási szerződések másolatait kértem. EVIN Zrt. kifogástalan módon átadta a kért szerződés másolatokat. Pipa!

ezaminimum.jpg

Az önkormányzat jegyzője viszont megtagadta a másolatok kiadását helyette egy Excel táblázatban adott információt a szerződő fél nevéről, összegéről és tárgyáról. A jegyző szerint a szerződés másolatának kiadása ellentétes a vonatkozó törvény rendelkezé- seivel. Ez nettó hülyeség, és nem is fárasztalak vele titeket, hogy miért az. Mi lehet azokban a szerződésekben, amit nem láthatok?

A legaranyosabb az Erzsébetvárosi Piac Kft. Momentum által javasolt ügyvezetője volt. Felhívtam ma és megkérdeztem, ugyan már miért nem írt egy sort se nekem az adat- szolgáltatás ügyében. Még jó, hogy ültem, mert a válasz kb. azt a hozzáértést tükrözte, mint a Momentum eddig javasolt összes ügyvezetőjének a tudása ezen a poszton. Azt mondta ugyanis, hogy ő a válaszadásra a 15 napot a mai naptól számolja, mert csak tegnap írt vissza neki a jegyző, arról, hogy mit kezdjen a közérdekű adatigénylésemmel. Elmagyaráztam, hogy nem a jegyzőnek van 15 napja a válaszadásra, hanem neki és a törvény szerint az ő felelőssége a határidők be nem tartása.

Ja, és azt is mondta, hogy ez a szolgálati út és ő nem tehet semmit. Mondtam neki, hogy nem az a baj, hogy nem érti mit, miért és hogyan kell csinálnia, hanem az, ha nem csi- nálja, amit kell. Ez az ő felelőssége.

A Momentum az átláthatóságot hirdeti mindenhol. Igazi Janus arcú magatartás, amit itt a kerületben képvisel. Javasolta „Ez a Minimum” programot és el is fogadta a testület, most pedig azt csinálja, amit a Fidesz; el akarja titkolni a szerződéseket. Úgy néz ki, most ez a magatartás begyűrűzött az ellenzéki vezetésű Erzsébetvárosba is. Ez nem jó, mert elő- készítik a Fidesz visszatérését. És Isten őrizzen meg minket ettől.

Nem a Fidesz kell a kerületnek, azt már ismerjük milyen, hanem olyanok, akik értik és tudják mit kell tenni, amikor arra esküdtek fel, hogy a kerületben élők mindennapja jobb legyen, mint előtte volt.

Most két lehetőségem van, illetve vagy mindkettő, vagy csak az egyik:

  1. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak vizsgálatát kezdemé- nyezem, hogy préselje ki belőlük ezeket a valamiért eltitkolt szerződéseket.
  2. A közérdekű adatok eltitkolását a Büntető Törvénykönyv büntetni rendeli. „220. § (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével a) közérdekű adatot az adatigénylő elől eltitkol, vagy azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Az egyikről már döntöttem.
Nem szeretem, ha hülyének néznek, most pedig nagyon annak néznek.

Hunwald György

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2818270309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása