A mi Erzsébetvárosunk

A fagyi visszanyal [293.]

Szép egy év előtt állunk.

2022. december 27. - amier

Amint ez köztudott, a december 12-i Európai Csúcs előtt Magyarbasi informális alkut kötött az EU többi vezetőjével arról, hogy nem vétózza meg az Ukrajnának felvenni kívánt közös kölcsönt, viszont az EU Bizottság által javasoltnál jóval kevesebb pénzünket zárolják. Ezután aktualizálta a nagyképességű Fürjes Balázs Gary Lineker egykori híres aranyköpését (és itt az ideje, hogy Mandinert idézzek; külön ezért odamentem): „Az európai nagypolitika egy olyan power game, amit huszonheten játszanak, és a végén Orbán Viktor nyer.”

orban_spiegel2022.jpg

Csak hát most éppen az van (amint erről egyáltalán nem az MTI és a kormánymédia, hanem a módfelett megbízható Káncz Csaba számol be nekünk), hogy az Európai (Tetszettek Volna Velünk Tárgyalni, Tud-e Mutatni Valamilyen Papírt) Bizottság úgy döntött, hogy nem a kialkudott 30 %-ot fagyasztja be és nem is az eredetileg tervezett 70-et, hanem az egészet. Nem 6,3 milliárd eurót zárol, hanem 22-t. Az a pénz nekünk persze jár, és ők ki is fizetik az utolsó buznyákig, csak hát lássuk először azokat a bizonyos szupermérföldköveket, első kanyarban egytől huszonhétig.

Némely jelek szerint nem egyhamar lesz ebből pénz, és ezt kormányunk is így látja. Ujhelyi István EP-képviselő úgy értesült, hogy

az elmúlt hónapokban OV legszűkebb környezete a Perzsa-öböl egyes gazdag államai mellett közép-ázsiai diktatúrák oligarcháit és vezetőit, illetve Kína állami vezetését is felkereste, hogy amennyiben nem sikerül az EU-val a megegyezés, akkor tőlük jelentős mennyiségű hitelt vennének föl a rezsim további finanszírozásához.

Áthidaló megoldásként azonnal újabb különadót vetettek ki, ezúttal hivatalosan a gyógyszergyárakra. Nem hivatalosan persze az egészet mi, krónikus betegek fogjuk megfizetni. Most éppen mindenki lázasan találgat, mi is lesz itt voltaképpen. A Diétás Magyar Múzsa (Panamajack) például így morfondírozik:

Ez most azt jelenti, hogy Magyarország végül egyáltalán nem kap pénzt az EU kohéziós alapokból? Valószínűleg nem azt jelenti, ugyanis akkor már összeomlott volna a forint, és bejelentették volna az államcsődöt. Inkább arra lehet számítani, hogy a Bizottság innentől kezdve gyakor- latilag gondnokság alá helyezi Magyarországot, és csak megfelelő garanciák és azok ellenőrzése mellett csurgatja-csepegteti a pénzeket.

Ami Orbánnak egyfelől lehetővé teszi, hogy hatalmon maradjon, viszont a politikai mozgásterét gyakorlatilag nullára redukálja. Érdekes lesz, hogyan alkalmazkodik majd ehhez a helyzethez a NER, mert a propaganda ugyan hatékony eszköz a tömegek valóságérzékelésének manipulálására, de a hoppon maradó klientúra már nem biztos, hogy ennyire megbocsátó lesz...

Én pedig beismerem, hogy már megint nem jött be egy előrejelzésem (65–70 % befagyasztását tippeltem).

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr718011776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása