A mi Erzsébetvárosunk

Szukcesszió* [224.]

Monopolhelyzetű szolgáltatók.

2022. május 09. - amier

Budapesten valójában nem 23 kerület van, hanem 24. Azért nem azt írom, hogy a városnak van 24 kerülete, mert hogy annak tényleg csak 23. A huszonnegyedik (és ráadásul legnagyobb) kerület ugyanis területen kívüli: az a MÁV-é, és ahhoz senkinek semmi köze.

Időnként átjárunk Rákosrendezetlenre kirándulni; meglehetősen romantikus túrák ezek. Komplett lakónegyedek omlottak itt össze — és miután összeomlottak, elhordták őket az utolsó tégláig.

mav_szukcesszio.jpg

Az első kép egy olyan szakaszt mutat, ahol 5-6, évtizedek óta kihasználatlan vágány fut egymás mellett. A csúnya tudományos cím nem más, mint a benövényesülés (visszaer- dősülés), amivel a természet a totális kihasználatlanságra reagál. Mivel nagyon magasan áll a talajvíz (a város térhódítása előtt itt füves puszta volt, a futóhomok buckái közt szikes tavakkal-tocsogókkal), az elhagyott területen úgynevezett ártéri puhafaliget (fűz-nyár ligeterdő, Salicetum albae-fragilis) próbál visszatelepülni. De nincs könnyű dolga, mert elnyomják az özönnövények, és a minimális kertészeti gondozás híján a ligeterdő két fő faja a zöld juhar és a bálványfa. Az erdő bármiféle gondozására a vasutat persze senki és semmi nem kötelezi: külön, állami szubvencióból élő állam ők a szubvenciót fizető államban.

A második képen azt látjuk, hogy nemcsak az egykori lakóépületeket hagyják ebek harmincadjára, de a szolgálatiakat is: némelyikbe csavargók költöztek, ez meg éppen csak úgy összedől. Számunkra ez a hely azért jelentős, mert az őrház (??? — vagy mi) mögötti sínpáron (ami az első képen valamennyire kivehető) hosszú évekig állt néhány egykori tehervagon. Valaha alighanem oltott mész volt rajtuk, aztán megkötött jól, és növények telepedtek meg rajt'.

Idővel azért csak elvontatták a maradványokat, és mára azok helyét is benőtte az erdő — pedig legszebb páfrányainkat gyűjtöttük róluk. Mert ezek a mi kirándulásaink ritkán öncélúak: kertünk cuccainak mintegy harmadát Rákosrendezetlenről és környékéről hoztuk. Valami olyasmi ez, mint a leletmentés.

Fügedi Ubul

P.s.: Rákosrendezetlenen az aktív sínektől keletre húzódó vágányok egyes szakaszait látszólag véletlenszerűen fölszedték. A beton talpfák hatalmas kupacokban állnak az erdő közepén. Grundháborúnak való terep, csak túl kieső helyen. Viszont szépen váltogatják egymást a mohos (erdőben) és varjúhájas (tisztásokon) terepszakaszok, változatos lehetőségeket kínálva a (növény)gyűjtögetőknek.

*Az ökológiában szukcessziónak a növénytársulások fokozatos,
egy irányba mutató fejlődését nevezzük. (Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4317827681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása