A mi Erzsébetvárosunk

Kis hír a „sötét” Balkánról [200.]

2022. február 13. - amier

Elkísért az iskolába egy Down-szindrómával élő gyereket a macedón elnök. (HVG

Egy macedón kisváros, Gostivar iskolájában osztálytársai zaklatták a 11 éves Embla Ademi-t, a szülők pedig petícióban nehezményezték, hogy a kislány miért jár az ő gyerekükkel egy osztályba. A kislány down-szindrómás. Emiatt kiközösítették, a többiektől elkülönítve kellett az órákra mennie.

balkan.jpg

Amikor mindez az ország elnökének, Stevo Pendarovskinak a tudomására jutott, kézen fogta Emblát, és bekísérte az iskolába. Pendarovski közleménye szerint

Elfogadhatatlan azoknak a viselkedése, akik veszélyeztetik a gyerekek jogait, különösen akkor, ha sajátos nevelési igényű gyerekekről van szó". (…) nemcsak élvezniük kellene azokat a jogokat, amiket ők is megérde- melnek, de azt kellene érezniük, hogy egyenlőek és szívesen látják őket az iskolapadban és az iskolaudvaron. (Ezt garantálni) kötelességünk, államként és egyénekként is, és a kulcseleme ennek a közös küldetésnek az empátia.

Majd szóban még hozzátette:

Mindannyian egyenlők vagyunk ebben a társadalomban. Azért jöttem, hogy támogassam, és felhívjam a figyelmet arra, hogy a befogadás alapelv.

El tudjátok ezt képzelni Magyarországon? Nem, nem a kiközösítést. A kézenfogva bekísérést. Az empátiát és a befogadást.

Payns

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2117485618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása