A mi Erzsébetvárosunk

677. Ujjé, a Ligetben (3)

2017. július 08. - amier

- Basszus, megint itt egy fa.
- Nem baj, majd közpénzből átültetjük, hátha ez túléli. 

És akkor most megint a Ligetről, mert ugye ott oly nagyszerű. Volt, valaha. Most meg a héten újabb balhé volt, megint fákat ültetnének/ültetnek át. Mert a Ligetben mindig történik valami. Az 56-os emlékmű közelében a Városliget Zrt. megbízásából egy német faátültető cég pár napja megkezdte az átültetést előkészítő munkálatokat (100-150 éves fákról van szó). Ezt a Ligetvédők próbálták akadályozni, ugyanis erősen kételkednek a fák átültetésének sikerességében. És nem véletlenül és nem is alaptalanul.

faatultetes1.jpg

Átültetés a Köztársaság téren még 2007-ben (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Meg úgy egyáltalán: milyen az már, hogy egy parkban, egy közparkban arrébb tologatjuk a fákat, merthogy „útban vannak”?! (Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze: Abszurd, hogy útban vannak a fák egy parkban)

Tavaly nyáron már egy hasonló ügyben a Városliget Zrt. egy teljesen átlátszó kamuval megpróbálta lecsendesíteni a civilek és a lakosok felháborodását, akkor a Liget Projekt műszaki igazgatója, Sághi Attila a Hungexpónál zajló építkezéskor ígérte meg, hogy kivágás helyett minden egészséges fát át fognak ültetni. Bardóczy Sándor tájépítész ezzel kapcsolatban egy most is érvényes listát állított fel, amiben az szerepel, hogy

  1. egy 20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.
  2. az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás.
  3. egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető
  4. az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.
  5. az átültetett fát minimum 3 évig kell utógondozni, tápoldatozni.
  6. az átültetett fát nem lehet építési területre vagy bontásra váró épületek mellé helyezni.
  7. a Ligetben zömében 35 év fölötti fák vannak, átültetésük majdnem biztosan nem fog sikerülni.

Ennyit hát az ígéretről meg a szakszerűségről. Most olyan méretes, idős fákról van szó, melyek átültetéséhez minimum többéves előkészítő munkára lenne szükség, különben elpusztulnak az új helyükön. Erre meg ugye nincs idő, miért is lenne: a vezénylő tábornok elvárja a diadalittas győzelmi jelentést a Liget át(be)építéséről. Meg minden másról is.

Mert mi büszke magyarok így, a magunk módján vagyunk sikeresek…

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: A budapesti faátültetés gyakorlatához meg megint csak annyit, hogy a II. János Pál térré átnevezett Köztársaság téren a 2007-ben speciális Opitz-gépekkel átültetett 11 jóval kisebb, jóval fiatalabb fából mindössze 3 bírta ki az elmúlt 10 évet, a többi elpusztult. (Fel- tétlenül tessék elolvasni az Index fentebb belinkelt tavalyi cikkét, szép történet az is, csak épp szokás szerint szomorú a vége...)

***

És akkor itt van még egy jóval korábbi, de ma is aktuális bejegyzés a Városliget fészbuk oldaláról: „Érdekes kérdés, vajon miért hagyja a budapestiek egy része az orránál fogva vezetni magát a Ligettel kapcsolatban. Valószínűleg a legfőbb ok, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy megértsék az ellenzők érveit. Nekik ezt a cikket most végig kéne olvas- ni. Vélemény nincs benne, csak számok és tények.” (Tamás Bence Gáspár a 444.hu-n: Így trükköznek a számokkal a Liget projektnél)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2112649415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása