A mi Erzsébetvárosunk

127. Százéves házak 11.

2014. április 19. - amier

01.jpgNefelejcs utca 38.

Így húsvét táján lassan végére érünk az idén 100 éves születésnapját ünneplő erzsébetvárosi házak listájának. Szöszmötöljünk most megint ezzel egy kicsit. Ez annál is inkább időszerű, mert a jövő hét szombatján már kezdetét is veszi a Budapest100 program.

Térjünk is rá mai posztunk tárgyára, erre az 1914/15-ben Bienenstock Dávid és neje megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóházra. Tervezőjéről és építőjéről semmit nem tudni, a Fővárosi Levéltár ugyanis nem őriz adatot ezzel kapcsolatban.

nefi38-1.jpg

nefi38-2.jpg

Igazság szerint a korán kívül semmi különös nincs ezen a házon. Homlokzata kissé lepusztult, vakolathiányos, eredetileg visszafogottan díszített, a kapu tengelyére szim- metrikus. A földszintjén félköríves kapu- és üzletnyílások láthatók, a harmadik emeleti ablakok szintén íves záródásúak. Faragott, kétszárnyú kapuja kovácsoltvasrács-díszes. Ennyi. (Mondjuk az első emeleti  ablakok festése azért csak-csak megérne egy misét...)

Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr666053589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása