A mi Erzsébetvárosunk

635. K36 - Kinek a mije? (2)

2017. március 04. - amier

És akkor most – ahogy korábban ígértük – térjünk vissza a Dob és a Kazinczy utca sarkára. Az itt álló (Kazinczy u. 36., Dob u. 29.) kétemeletes műemlék lakóház földszintjén 2011-re kulturális központot hoztak létre. Korábban, 2009-ben – amikor az önkormányzat 800 millió forint uniós támogatást nyert a Kazinczy utca középső szakaszának rehabilitációjára, a "Kultúra utcája" projekt keretében – a ház ekkoriban még elég elkeserítő képet mutatott.

kazi36_2009a.jpg

2009 májusa (Google-maps)

Aztán elindult a felújítás, az épület is megújult 2011 végére – kisebb, nagyobb nehézségek árán. A földszinti belső terek átalakításával kereskedelmi, szolgáltató funkciójú terek, ill. egy  környezettudatos nevelésre szolgáló multifunkcionális központ kialakítása volt a cél. (Az önkormányzat 228 millióval járult hozzá a “Kultúra utcája” építési munkálataihoz.)

kazi36_2011a.jpg

2011 novembere (Google-maps)

És 2013 nyarán már a Club 22 Bar and Restaurant működött a nem kevés pénzből felújított ingatlan földszintjén található 138 négyzetméteres és a pinceszintjén található, 127 négyzet- méteres területen. (Eredetileg a Club22 az EU által támogatott "Kultúra Utcája projekt" részeként jött létre a Kazinczy utcában esélyegyenlőségi és öko-tudatos közösségi térként.) Ezt követően a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság 2013. július 11-ei rendkívüli ülésére előterjesztették a Dob u. 29. szám alatt található épület egy részére vonatkozó bérleti szerződés módosítása ügyét. (Majd ezt alig pár nap múlva újra módosították.)

kazi36_2013a.jpg

2013 júniusa (Google-maps)

És ezzel már el is jutottunk a jelenleg itt működő Kazinczy 36 Oktatási és Kulturális Központhoz, melynek – az fb-oldalukra kirakott plakátok, meghívók szerint – az a Zachár Attila a vezetője, aki annak a 2010 áprilisában bejegyzett XXII. Század Klub Kft.-nek a tulajdonosa, amely a kerület hathatós támogatásával itt jelentős kedvezménnyel jutott önkormányzati üzlethelyiséghez. A lényeg azonban – a tulajdoni viszonyok mellett – a tevékenységben rejlett, a 24.hu információja szerint jelentős, értsd nyolc számjegyű uniós támogatásból hoztak létre „kerekes székes találkozóhelyet” – ezért kapták az önkormány- zati kedvezményt és az uniós támogatást.

kazi36_2014a.jpg

2014 májusa (Google-maps)

Azonban nem tettek maradéktalanul eleget a Kulturális megállapodásban foglalt vállalá- soknak, ezért Erzsébetváros Önkormányzata nevében Dr. Borsy János Mátyás ügyvéd társasági jogi és cégjogi szakjogász 2014. november 27.-én küldött levelében megállapí- totta a bérlő szerződésszegését. A Google-maps tanúsága szerint ugyanez év tavaszán még kint volt a házon a Club22 emblémája. Aztán a cafe 2015-ben előbb pub lett, majd eltűnt. De Zachár Attila valahogy, valamiért maradt.

Zachár üzletember, több cég mellett az Invázió Centrum Kft. tulajdonosa is – mely kft. érdekes kapcsolatot ápol az általa vezetett Kazinczy 36-ban az idősképző hálózatot működtető Zsigmond Király Főiskolával, és mindemellett fullba nyomja Rónaszékiné Keresztes Monikát (jelenleg a Fidesz választókerületi elnök, budapesti alelnök) meg a kormánypropagandát a K36 fb-oldalán.

kazi36_klub.jpg

A házon viszont – mint azt már korábban írtuk – semmi olyan nincs, ami az épületben jelenleg levő intézmény létére, működésére utalna. Illetve, a nemzeti zászló (tényleg, ez jelzi, hogy esetleg egy önkormányzati valami van itt?) és a 36-os szám alatti ajtón – az egykori „öko-tudatos közösségi tér” helyén – csak egy picinyke tábla hirdeti, hogy „Klub- helyiség”. És akkor most újra feltennénk a kérdést: tessék mondani, milyen klubhelyiség? Vagy kinek a mije ez? De kérdezhetjük úgy is: önkormányzati (és persze EU-s) pénzen a Fidesz most csinált magának egy saját klubot?

Most már tényleg elő kéne bújni, és mondani valamit minderről, méghozzá nem csak középiskolás fokon…

P.s.: A támogatással létesített klub az önkormányzattal kötött szerződés szerint negyed- évenként számol be a tevékenységéről. Vajon a beszámolókban mi lehet? (Gergely József)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5912311851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2017.03.05. 10:14:40

Kultúra? Cseh tengerészet ?

01234567 2017.03.05. 14:01:58

Lehet hogy Erzsébetvárosban valamikor az elképzelések valamiféle kulturális, művészi, történelmi turisztikai elképzelésnek indultak, mára azonban a nyilvános WC-ordítva iszunk okádásig-hordaszerű kóválygás kombó lett ami éjszakánként nyáron lakhatatlanná, jórészt az évben napközben meg élhetetlenné teszik a kerület egyes részeit. Személy szerint ezzel a fajta igénytelen turizmussal Ibizán találkoztam először, ott azonban erre megvolt a tér és a keret. Itt nincs. És erre még rájön a turistáknak kiadott albérletek.Ha valamivel, ezzel elkezdhetne foglalkozni az önkormányzat. Ha már a közlekedési infrastruktúra túlterheltsége, a pakolási anomáliák, a kutyapiszok és a hajléktalanok nem éri el az ingerküszöbét.
süti beállítások módosítása