A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 29.

2015. április 24. - amier

A Dob és a Kazinczy utca (Kazinczy u. 36.) sarkán eredetileg álló egyemeletes házra 1869-ben építtetett egy újabb emeletet Schäffer János kereskedő. Két évvel később, 1871-ben Hild Károly tervei szerint romantikus stílusúvá építették át, illetve bővítették ki az udvar irányába egy kétemeletes toldalékkal, hogy az ingatlan U-alaprajzú lehessen. Az eredeti épületből gyakorlatilag alig maradt valami.

dob29-1.jpg

A Kazinczy utca középső szakaszát uniós pénzből rehabilitálták 2010-ben, ekkor ez a ház is felújításra került. Azóta rendszeresen szerveznek itt szabadtéri kulturális fesztiválokat.

dob29-2.jpg

dob29-3.jpg

dob29-4.jpg

A Dob utca páratlan oldalának Síp utca és Kazinczy utca közötti szakaszán a telekosztás és az utca beépítési vonala XVIII. századi eredetű. A telek már egy 1740 körüli térképen a maihoz hasonló formában látható, Johann Lipszky 1810-es térképe a telken rövid, L-alakú saroképületet és különálló, téglalap alaprajzú hátsó szárnyat ábrázol. Mai formájára 1869-ben épült ki, már ezt az épületet láthatjuk Halácsy Sándor 1873-as térképén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr337393668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása