A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca

2015. július 15. - amier

A Hársfa utca névadója a Dob és a Hársfa utca sarkán állt Zu den Vier Linden Haus, azaz a Négy Hársfához címzett ház volt. A Rákóczi úttól a Király utcáig vezető utca több részből alakult ki. 1804-ben a Dob és a Király utca közötti rész a Linden Gasse, azaz Hársfa utca nevet kapta. 1838-ban a Rákóczi út és a Dohány utca közötti szakasz Gabler Gasse néven jött létre. 1867-ben a Dohány utcától a Dob utcáig tartó útszakasz Neue Linden Gasse, vagyis Új Hársfa utca néven alakult ki. (1848-1849-ben Bodza utcának nevezték.) 1874-től Hársfa utcának hívják a Király utcától a Rákóczi útig vezető utcát.

harsfa_utca.jpg
Ha Erzsébetvárost a határától határáig átszelő Hársfa utcán sétálunk, azt tapasztaljuk, hogy a Király és a Barcsay utca közötti utcakép feltűnően rendezett, ami a Royal szállodának és a Madách Színháznak köszönhető. A több szakaszban, végül 2003-ban teljesen felújított Royal vezetőinek érdekében állt, hogy a Corinthia Grand Hotel Royal Hársfa utcára néző ablakai, valamint az ott kialakított gépkocsi parkoló miatt az utcának ezt a részét az ötcsillagos szálloda méltó környezetévé tegyék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr867301585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása