A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca 24.

2016. június 13. - amier

1890 körül épült – eredetileg egyemeletes – eklektikus sarokház (Hársfa utca - Barcsay u. 10.). Tervezőjéről, építőjéről és építtetőjéről sem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. 1928-ban ez az épület lett a Budapesti Szabóiparosok Hitel- és Termelő Szövetkezetének székháza. 1906-ban vásárolták meg az akkor még egyemeletes házat, és a húszas évek végén került sor az épület kibővítése. Ekkor Rados Jenő műépítész tervei alapján nyerte el mai, három- emeletes formáját. 1928. június 24-én avatták fel az új székházat.

harsfa24-1.jpg

harsfa24-2.jpg

harsfa24-3.jpg

A szövetkezet 101 fővel a Rumbach Sebestyén utcában alakult meg 1900 augusztusában, akkor még a Szabóiparosok Körének helyiségében. 1906-ban már arra is gondolhattak, hogy saját házat vásároljanak maguknak. 70 ezer koronás kölcsönért folyamodtak, így tudták megvenni a Hársfa utcában álló épületet. A húszas évek végén, amikor a szervezet már 767 tagot tömörített, kerülhetett napirendre az épület kibővítése. Irodái és műhelyei a II. világháborút is átvészelték, sőt a telefonkönyv tanúsága szerint még 1954-ben is a Budapesti Szabóiparosok Kisipari Szövetkezetének üzeme működött a házban. A hatvanas években azonban már semmi jele az itteni termelésnek, az épület lakóházzá alakult.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr718806272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása