A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca 34.

2015. október 15. - amier

1870-ben Wechselmann Ignác által Palaster (Palaszter) Ferenc számára tervezett és épített klasszicizáló, egyemeletes eklektikus lakóház. 1872-ben Knotz Sándor átépítette, akkor már az új tulajdonos, Gut Terézia megrendelésére.

harsfa34-1.jpg

Mindenképp megjegyzésre méltó, hogy az eredeti építőmester, Wechselmann Ignác (1828-1903) építési vállalkozóként Ybl Miklós legjelentősebb épületeit kivitelezte, így a Várkertbazárt, a Fővámházat. Nevét azonban nem ez, hanem végrendelete örökítette meg, mivel feleségével, Neuschloss Zsófiával – aki szintén építési vállalatairól ismert családból származott – úgy határozott, hogy jelentős vagyonát egy korszerű Vakok Intézete építésére hagyja, és nagy alapítványt tett az ott tanító pedagógusok támogatására is. Ő és felesége alapítványa támogatásából épült fel 1905-ben a Vakok Intézete, Lajta Béla tervei szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr277971355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása