A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca 27.

2016. június 18. - amier

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1885 körül épült ez a kétemeletes, eklektikus lakóház a Barcsay utca (Barcsay u. 12.) és a Hársfa utca sarkán. Konvencionális eklektikus homlokzat igényes díszítéssel.

harsfa27-1.jpg

harsfa27-3.jpg

A földszintet és az első emeletet osztópárkány választja el, az első emeleti ablakok felett timpanonos szemöldök látható. A földszinti nyílások íves záródásúak, a kétszárnyú fakapu faragott, szárnyain kagylódíszes tagolással. A jó arányú eklektikus homlokzatú épület mindkét utca méltó része, de tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

harsfa27-4.jpg

harsfa27-2.jpg

Azt viszont tudjuk, hogy ebben bérházban lakott Nagy Lajos Kossuth-díjas író, publicista (1883-1954) édesanyjával és felnőtt öccsével, mindössze egyszoba-konyhás lakásban. Ha egy kis pénzre tett szert írásaiból, albérleti szobát vett ki. De amikor pénze elfogyott, újra az édesanyjához tért vissza. Mivel a Hársfa utcai lakásban írásra nem volt módja, ezért a New-York kávéház márványasztalán dolgozott. Majd később az Erzsébetváros többi kávéházban is megfordult. Végül a Bucsinszky kávéházba tette át írói működésének székhelyét. Ez a kávéház elsősorban Nagy Lajos jelenléte miatt vált irodalmi kávéházzá. Itt írta Budapest Nagykávéház című regényét, novelláit és szociográfiai hűsége miatt nagy elismerést hozó Kiskunhalom című regényét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr438821066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása