A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca 59/A

2015. október 15. - amier

1886-ban Wellisch Sándor és Gyula tervezte és építette eklektikus – a közelmúltban felújított homlokzatú – egyemeletes eklektikus lakóház. A homlokzat közepén, a bejárat feletti ablakoknál barokkos szemöldök-díszítés látható. 

harsfa59a-1.jpg

harsfa59a-2.jpg

Az építtető/megrendelőről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de az 1884. évi budapesti házjegyzékben (akkor még Hársfa u. 47-49. címen) Gschwindt Mihály és neje szerepel tulajdonosként, így nagy a valószínűsége, hogy az építtetők is ők voltak.

Megjegyzendő, hogy a német származású Gschwindt Mihály alapította az első jelentős szeszgyárat Magyarországon. Első gyára a mai Corvin Mozi helyén létesült, és Gschwindt úr hamar az ország második-harmadik legnagyobb alkoholkereskedőjévé nőtte ki magát. Legnépszerűbb terméke az Unicum nagy vetélytársa (és az azzal azonos módon titkos összetevőkből készült) Aqua Vitae (élet vize) nevű párlat volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr547971451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása