A mi Erzsébetvárosunk

Hársfa utca 17.

2016. június 13. - amier

1890 körül Jankovics Péter és neje megrendelésére épült háromemeletes, ikerablakokkal tagolt homlokzatú eklektikus lakóház a Dohány utca (Dohány u. 63/A) sarkán. Az épület Dohány utca felőli sarka lemetszett, az első és második emeleten egyszerű vaskorlátú erkélyek láthatók. Eredeti terveket nem őriz a Fővárosi Levéltár, így nem tudni ki tervezte és építette, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) hivatalos jelentése 1892-ben a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

harsfa17-3.jpg

harsfa17-2.jpg

Amit még tudni lehet: a telken lebontásáig egy 1879-ben Rodau Antal megrendelésére Klein H. János bővítette földszintes lakóház állt. 1882-ben már Munk Ignácz kereskedő a tulajdonos, Jankovicsék tőle vásárolták meg az ingatlant.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr588805700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása