A mi Erzsébetvárosunk

Történtek hibák [255.]

(de nem én tehetek róluk)

2022. augusztus 23. - amier

Már a tűzijáték-döntés előtt kirúgással fenyegették a meteorológusokat. (g7.hu

Emlékeztetőül: az önigazolás lélektanával foglalkozik Elliot Aronson és Carol Travis könyvsikere. Közéletünk pedig áradó bőséggel kínálja a példákat és illusztrációkat. Most (szokás szerint) Gulyás „Safranek” Gergelynek jutott a feladat, hogy komoly képet vágjon azokhoz a hajmeresztő ostobaságokhoz, amelyeket az e célra foglalkoztatott propagan- disták összebaromkodni szíveskedtek.

vihar2.jpg

  1. Az ünnepség lebonyolításáért „felelős” operatív törzs az Országos Meteorológiai Szolgálat valószínűségi típusú előrejelzése alapján elhalasztotta az augusztus 20-i tűzijátékot — annak ellenére, hogy az OMSZ képviselői kimondottan kérték, hogy várjanak még egy-két órát, amíg nagyobb valószínűséggel meg tudják mondani, lesz-e az adott időben és helyen vihar.
  2. Vihar nem lett, ezért Palkovics miniszter sitty-sutty, kirúgta — no nem a „felelős” testülep tagjait, hanem a döntés elhalasztását kérő OMSZ vezetőit. Szépen demon- strálja ez a „felelősség” magyaros értelmezését: az addig tart, amíg büszkélkedni lehet vele. A „felelősségre vonás” pillanatában hipp-hopp, áthárul valakire, aki emiatt leg- feljebb sopánkodni képes. Azt viszont megtiltják neki: bármely kormánytisztviselőnek megtilthatják, hogy nyilatkozzon azokról a dolgokról, amelyeket a feje fölött intéznek olyanok, akik szemernyit sem értenek hozzá.
  3. No, ezután állt ki Safranek a köz színe elé, hogy elmondja, valójában nem is emiatt rúgták ki a meteorológusokat. Hanem azért, mert „bizonyos kompetenciák nem épültek ki a szervezetnél, és egyéb hibák is vannak”. Hogy mi a bizonyos, mi a kom- petencia, mi az egyéb és mi a hiba, arra még csak nem is utalt. Viszont megtudtuk, hogy „az augusztus 20-i esemény” tehát „nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban” (azt nem tudtuk meg, hogyan férhet el az utolsó csepptől túlcsorduló pohárban az utolsó utáni).

Szépen jelzi miniszterelnökünk elégedetlenségét, hogy 2020-ban írt levelében „nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő színvonalú munkája” miatt dicsérte az OMSZ-t. A most főnökével együtt kirúgott szakmai igazgató példaértékű munkájáért tavaly kapta meg a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Ezeket a dolgokat pár perc kereséssel önállóan is kiderítheti bárki. A lényegi kérdés tehát az, miért nem erőltetik meg magukat kissé jobban a fentebb utalt bértollnokok. Az OMSZ elkötelezett jobboldali vezetőit „gyurcsányista szabotázzsal” vádoló hozzászólásokat olvasva kiderül a válasz: azért, mert ebben a helyzetben bármiféle artikulált érvelés káros. Safranek ahhoz a közönséghez szól, amely a tényekre nem AKAR rákeresni. Az ő közönsége hinni akar. Márpedig ha az ilyen ember érveket hall, felmerül benne a gyanú, hogy lehet a történetben valami, ami az érvelést szükségessé teszi.

Ezt a durva hibát kormányunk nem követi el — talán már ha akarná, se tudná.

Fügedi Ubul

*

Az OMSZ lefejezése előtt Ifj. Lomnici a TV2-ben fejtegette, hogyan kell működnie a meteorológiának. „Én akár szabotázsakciót sem tudok kizárni” – hangzott el a kormány- közeli csatorna műsorában. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4417914571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása