A mi Erzsébetvárosunk

Demeter is, Szilárd is [162.]

Gyermekkori álmok.

2021. szeptember 18. - amier

Hosszú történet ez és nem szép. Azzal kezdődik, hogy több ország műemlékes szakmája (mindnyájunk nagyobbnak vélt dicsőségére magyar vezetéssel) 18 évig dolgozott, mire eljutottak odáig, hogy a siker reményével megalapozottan ajánlhatták a Világökörség kulturális listájára a „A Római Birodalom határai – A dunai limes” csomagot, amelyben az egykori határvidékén emelt — messze nem csak katonai — építményeket fogták össze.

demeter_szilard2.jpg

Demeter Szilárd, a Petõfi Irodalmi Múzeum főigazgatója (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

2019 májusában, kevesebb mint két hónappal a csomag elfogadásáról dönteni hivatott ülés előtt a magyar kormány egy indoklás nélküli határozattal a Hajógyári-szigetet (ahol a Hadrianus-palota állt) kivette a védendő helyszínek közül. Ezzel a négy ország bukta a pályázatot.

A következő kanyarban derült ki, hogy a részben magántulajdonú déli rész mellett „árvízvédelemre” hivatkozva a Sziget fesztivál helyétől északra levő játszóteres részt is át kívánják formálni, kivágva egyebek közt az egyedi fajösszetételű ártéri puhafaliget (Senecioni sarracenici — Populetum albae) ötödét, többé-kevésbé felszámolva a Duna egyik legfontosabb madárpihenőjét.

Ezt a barbárságot akkor széles összefogással és tömeges felháborodással sikerült megakadályozni. Hanem aztán kormányfőnk úgy döntött, hogy névre szólóan Demeter Szilárdnak összehoz egy óriási kulturális csomagot — úgy, ahogyan a kultúrát ők értelmezik.

Demeter Szilárd jó szilárd. Egyrészt Erdélyből importáltuk, ami azt jelenti, hogy a belföldi magyar kultúrához kevéssé kapcsolódik. Másrészt filozófusként végzett, tehát nevezett kultúrában amatőrként tevékenykedik és az intézmények vezetéséhez sem ért. Harmad- részt egy fejlődésben visszamaradt kis görcs (életemben ilyent emberről még le nem írtam, de ez itt az indoklás része), és az ilyen akarnokokat Magyarbasi nagyon kedveli.

Ezért hát 2019 óta kinevezték:

  • a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának,
  • „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” felelős miniszteri biztosnak,
  • „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős” miniszteri biztosnak,
  • a 2022-2023-as „Petőfi emlékév” (emlékkétév) fő koordinátorának.

Demeter a tőle elvárt módon fellelkesült azon, hogy verőlegényeket kapott a háta mögé, és a tőle elvárt módon megosztó személyiségnek bizonyult.

Tevékenységének papírforma szerint szakmaiatlan elemeit (tehát jóformán mindet) számosan bírálni merészellették, ő pedig az általa támadásoknak nevezett bírálatokra is a tőle elvárt módon reagált. Egyetlen példa a sokból:

Látjuk, hogy az ellenzékifüggetlenobjektív újságírók modorosabb része rászállt a legelső zenekarunkra… Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.

A Petőfi Irodalmi Múzeum égisze alatt ügyesen létrehoztak néhány jól feltölthető magánalapítványt — pontosabban nonprofit kft.-t. Ezek közül idén márciusban a Petőfi Irodalmi Ügynökség feltöltését kezdték el a következő ingatlanokkal:

  • Zichy-kastély, Budapest III. ker., Fő tér 1.,
  • Hajógyári-sziget, Budapest III. ker.,
  • Magyar Írók Háza, Budapest, Bajza utca 18.,
  • Szegedi Irodalmi Rezidensház, Szeged, Fő fasor 81-2.,

minimum 100 milliárd forint összértékkel. A frissen alakult ügynökség már az első évben 1,7 milliárd forintot kap „működési költség” címen. (Hát, ahol ekkorák a fizetések, való- ban nincs szükség profitra.)

Amint az előzményekből kiderül, a Hajógyári-sziget jó része nem állami tulajdon. Izgal- mas kérdés, mi lesz ezzel. Mindenesetre az ingyenes átadást az Országgyűlés törvénybe iktatta.

A felsorolt épületekben nagyon sok intézmény működik, így például a Zichy-kastélyban:

  • a III. kerületi önkormányzat több hivatala,
  • az Óbudai Múzeum,
  • az Észak-budai Tankerületi Központ,
  • a Kobuci Kert (mármint nem a kert, hanem a kiszolgáló létesítmények),
  • a Hello Wood,
  • a Térszínház és
  • a Kassák Lajos Múzeum.

Arról, hogy mi lesz ezek vagyoni értékű használati jogával, egy árva sor információ sincs. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyszerűen felszólította a III. kerületet (ahol — jé, micsoda véletlen! — a DK-s Kiss László a polgármester), hogy a felsorolt épületrésze- ket egy hónapon belül ürítse ki. Adott a kerületnek öt napot arra, hogy reagálhasson.

Bízvást tekinthetjük ezt a tizennyolcadik nagy trükknek. Egyúttal: egy pillanatig se higgyétek, hogy ezzel vége. A Nemzeti Tehetséggondozó feltöltése pedig tudtommal még csak ezután jön.

Előzmények:

  1. Hadrianus: Világökörség? Nem, csak a miénk.
  2. puhafaliget: A madarak és fák apja

Fügedi Ubul

P.s.: Utánamentünk az óbudai Zichy-kastély elvételének - Demeter Szilárd tárgyalásokat ígér. No, mégiscsak magánalapítvány lesz. Győztes csapaton ne változtass!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6516693274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása