A mi Erzsébetvárosunk

A madarak és fák apja [22.]

2020. július 02. - amier

A 108 hektáros Hajógyári sziget legnagyobb része pihenőpark díszcserjékkel és virágokkal. Északi csúcsa a környék legismertebb vízimadár-megállója. Van rajta több játszótér; a legnépszerűbb a Ródlidomb nagy csúszdája. No és van rajta 15,3 ha ún. ártéri puhafaliget. Ebből többé-kevésbé eredeti állapotú a nyugati part fehérnyárligete (korábban Salicetum albae-fragilis, 1996 óta Senecioni sarracenici-Populetum albae). A karakterfaj mellett több elegyfa (fehér fűz, fekete nyár, szil) is matuzsálemi korú (200 éves). Ugyancsak figyelmet érdemelnek az idős parti szőlőtőkék.

hajogyari_fak.jpg

A betelepített fajok közül a két legjelentősebb a platán és a vadgesztenye. Közülük a legidősebbek ugyancsak közel kétszáz évesek, és az évszázadok alatt az eredeti fajokkal vegyülve (több helyen túlsúlyra jutva) szép és növényföldrajzilag is érdekes galériaerdő- vé integrálódtak. Ennek karakterfajai tehát:

* a platán (Platanus x acerifolia),
* a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum),
* az ezüstjuhar (Acer saccharinum),
* a nyárfa (Populus alba, P. nigra) és
* a fehér fűz (Salix alba).

Friss telepítések egyes épületek előkertjei tájidegen növényekkel (pl. pálmafákkal) és a golfpálya pázsitja. Az üzemi területeken a szabad földfelület kevés; a fáknak alig van tányérja, de a hiányzó csapadékot a magas talajvíz bőségesen pótolja. A parton a galériaerdő messze túlnyúlik a szokásos árvízszinten — olyannyira, hogy egyes fák gyakorlatilag állandóan a vízben állnak.[1]

A sziget a madarak számára nemcsak vonulási állomás, hanem jó néhány faj, köztük a jégmadár, vörös vércse, zöld küllő, gébics, dolmányos varjú, tőkés réce, örvös galamb költőhelye is. A sziget ezért kedvelt madármegfigyelő hely. A rovarok közül megtalálható itt többek között a pézsmacincér, a diófacincér és a feketesárga pattanóbogár is. Az északi rész partmenti sétányán biodiverzitás tanösvényt járhatunk végig. A déli rész kivételes régészeti értéke a közel 1 ha területű Hadrianus-palotaegyüttes.

Na jó, eddig a mese.

A területet a '80-as évek végén már Angyal Ádám szerette volna beépíteni; az ötletet visszatérően felmelegítik. Ennek eredményeként a sziget déli része az egykori hajó- gyárral magánterület; nem látogatható. Pártunk és kormányunk (feje) 2019 elején döntött úgy, hogy a Sziget fesztiválnál jobb helye lenne itt egy (Na? Na? Minek?) sportcentrumnak, egyebek közt "Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Sportakadémiával".

Ezért kihúzta a szigetet az UNESCO-hoz Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával közösen már benyújtott, A dunai limes című pályázatból. Ezen egyetlen okból a pályá- zatot nem fogadták el, a kormány pedig megrendelte az építkezésekhez szükséges árvízvédelem tervezését, és elkülönített a tervek elkészítésére 628 millió forintot.

A nyíregyházi Viziterv Environ Kft.-nek sikerült olyan tervet készítenie, amely renge- teg műtárgy beépítését irányozza elő, és mivel ehhez helyet kell csinálni, kivágnának közel 1000 idős fát; a teljes erdőterület kb. ötödét. A galériaerdő és a madárpihenő megy a levesbe. Az építkezés várható költsége 12,2-17,65 milliárd forint.

Minderről Gulyás Gergely azt találta mondani, hogy "ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni". A történetnek arra az aspektusára, hogy a favágás nélküli árvízvédelmet is kiválóan meg lehet tervezni (ha olyat rendelnek), nem méltóztatott kitérni.

Mindez idáig a szokásos. Amiről viszont semmit se olvastam, hogy mi lenne a sorsa a kivágott fáknak. Ha jó sejtem, ezek a több mint 30 cm vastag törzsek elég értékesek lehetnek. Ki kapja meg az ezer fa árát? Több-e az, mint a 628 millió forint? Minden, faanyaghoz értő hozzászólót szívesen látok.*

Fügedi Ubul

*Ez kb. 6000 m3 fa. Tüzifa árban olyan 100 millió. de ez nem tüzifa. (via Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3315979316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása