A mi Erzsébetvárosunk

Az egész világ szégyene [152.]

2021. augusztus 18. - amier

A brit védelmi miniszter szerint nem fognak tudni
mindenkit kimenekíteni Afganisztánból. (444.hu

Az egész világ szégyene, ami Afganisztánban történt. Mondom úgy, hogy közömbösnek tartom, hogy mennyire volt korrupt a most megbuktatott afgán kormányzat. Mondom ezt úgy, hogy közömbösnek tartom a szólamokat, hogy mégis mit keresett Amerika meg úgy általában a nem-afgán nyugatiak Afganisztánban. Az elmúlt húsz évben sikerült egy valamennyire funkcionális, nyomokban egy modern működő állam jegyeit mutató országot felépíteni Afganisztánban.

afganistan1.jpg

Igen, a tálibok folyamatosan merényleteket követtek el, folyamatosan gyilkoltak és állandóan nyomás alatt tartották a kormányzatot, a civil lakosságot, a katonaságot. Most mindez nem számít. Mert ami Afganisztánban az elmúlt húsz évben létrejött, az mégis csak egy valamennyire működőképes, és a középkorinál mindenképp fejlett állam. Akármennyire is diszfunkcionális, akármennyire is korrupt volt, mégis legalább bizonyos elemeiben modern, és normális életet biztosító.

Ez hull most vissza a semmibe, a legsötétebb középkorba. Ez Joseph Robinette Biden szégyene. Külpolitikai téren a szememben Biden legfeljebb egy olyan dolgot tud tenni, ami MÉRSÉKELTEN képes ellensúlyozni azt az aljasságot, amit a középkori állapotoknál normálisabb körülményekre vágyó afgán lakossággal szemben a nyugatiak elkövettek. Azt nevezetesen, ha elismeri a kurdok önálló, saját államát. Lehet nagyobb összegekben fogadásokat kötni, hogy a csapatkivonással óriási bátorságról tanúbizonyságot tevő Joseph Robinette Biden vajon ezt megmeri-e lépni?

Marosán Bence Péter

P.s.: Az egész jelenlegi, végtelenül tragikus afganisztáni helyzetben egy nagy-nagy kérdőjel. Ahhoz, hogy a tálibok az elmúlt 20 évet akár a hegyekben bújkálva kihúzzák, folyamatos utánpótlás kellett. Élelmiszer és fegyver. A nagy-nagy kérdőjel, hogy pontosan mely országok voltak benne, hogy a tálibok, ez az ISIS szintű terrorszervezet, 20 éven keresztül kihúzza?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9816664554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása