A mi Erzsébetvárosunk

Az észbekapás foganatosítása [146.]

De előtte: legyen mondjuk félmillió, jó?

2021. július 30. - amier

Még kedden írta meg az Átlátszó, hogy miután több cikkben foglalkoztak a Klauzál téri csarnok ügyével, közérdekű adatigénylést nyújtottak be (a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentést kérték) az erzsébetvárosi önkormányzathoz. Azonban az önkormányzat – kapásból az oly sokszor kritizált fideszes törvények mögé bújva – 484 ezer forintot kért az átvilágítási jelentésekért. 

niedermuller2020_bringa.jpg

Csak egy napnak kellett eltelnie, és a polgármester visszavonta az általa vezetett appa- rátus – és a jegyző, dr. Laza Margit – döntését. Ezt írta:

Mivel több mint 100 munkaórát vesz igénybe, hogy a szövegből az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat kitakarjuk, a kérés teljesítését a Hivatal munkatársai, a hatályos törvényeknek megfelelően, ellentételezéshez kötötték*.

Bár polgármesterként nem feladatom személyesen eljárni az adat- igényléssel kapcsolatos ügyekben, támogatom az átláthatóságot. Ezért rendeltem el, hogy a költségtérítés megállapítása kerüljön visszavonásra, és legkésőbb augusztus 15-ig hozzuk nyilvánosságra az összesen 1299 oldalnyi dokumentumot.

Szép ez a magyar nyelv: „a költségtérítés megállapítása kerüljön visszavonásra.” Így aztán – ha egy nappal később is – de az „észbekapás foganatosítása került napirendre.”

De ne elégedetlenkedjünk: legalább visszavonta.

*A térítési díjat az Infotv. alapján fizetik, és az nem határozza meg, hogy mennyit kérhetnek érte. Viszont előírja 29. § (6), hogy ennek maximált összegét "külön jogszabályban" kell meghatározni: erre a rendeletre hivatkozik Niedermüller. Az így megadott összeg korlátlanul (akár 0-ig) mérsékelhető. Az pedig magától értékelhetően nem igaz, hogy semmilyen személyes adat nem adható ki: ez csak a gyakorlat. (F.U.)

*

Bikkfanyelv – A bikkfanyelv (fő)hivatali találmány, már a rómaiak is jól ismerték (v.ö.: Római jog). A bikkfanyelv lényege minden felelősség elhárítása a nyelvtan mindent eltű- rő eszközeivel. Aminek meg kéne történnie, de nem nem történik meg, azért valami „izé” a felelős. Mindehhez nem kell más, mint a fogalmazással hétköznapi ember számára az érthetetlenségig fokozott hókuszpókusz. (Wikipédia)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr616643856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása