A mi Erzsébetvárosunk

"Bérzsarolás történt" [135.]

Csinovnyikok rémuralma sorozat.

2021. június 25. - amier

Ízlelgessétek egy kicsit ezt a két szót — először külön a bérzsarolást, aztán együtt a kettőt.

  1. Előfordult-e valaha a történelmünkben — akár 1930-ban, amikor Derkovits (egyik) főművét festette — hogy a dolgozók bérkövetelését "az intézmény vezetése" zsarolásnak minősítette volna?

Némi utánjárással úgy tűnik, hogy ez az összetétel a 2010-es évek második felében kiberbiztonsági szakkifejezésként tűnt fel a zsarolóvírusos támadások egyik fajtájának megnevezésére. A magyar nyelv nagyszótárában (III. kötet, Budapest, 2011) értelem- szerűen még nem szerepel.

berzsarol.jpg

  1. Szép nyelvünkben az igéknek három típusát különböztetjük meg:
  • a létezést kifejező igék azokat a helyzeteket írják le, amelyekben a dolgok csak úgy léteznek (a macska a kandalló előtt van);
  • a cselekvést kifejező igék azokat a helyzeteket írják le, amelyekben valaki valamit csinál (a macska leugrott a kandallóról);
  • a történést kifejező igék azokat a helyzeteket írják le, amelyekben valakivel valami csak úgy, akaratától függetlenül megtörténik (a macska leesett a kandallóról).

A zalaegerszegi kórház álláspontja (tehát nem X vagy Y) szerint itt szó sincs semmi olyasmiről, hogy az orvosok több bért követelnének, ők meg ne lennének hajlandóak azt megadni — nem, kéremszépen, itt "bérzsarolás történik". Semmi közünk hozzá, csak beszámolunk róla. Nagyon úgy tűnik, hogy a közleményt nem írta alá senki — az erről beszámoló cikkekben legkonkrétabb utalásként "az intézmény menedzsmentje" szerepel.

Az MTI által idézett közleményükben ügyesen apellálnak arra, hogy ezek az orvosok már így is a mediánjövedelem sokszorosát vágják zsebre, tehát újabb igényeiket a legtöbb ember ösztönösen elutasítja. A jogkerülő magatartás efféle "indoklását" az teszi kivételesen aljassá, hogy az orvosok nem nyilatkozhatnak az ügyről, mert azt tiltja a szerződésük (amit pont ezért és pont így kötött meg velük ez a bizonyos menedzsment).

Ezért (alighanem ügyvéddel egyeztetve) csak arról adtak ki közös közleményt, hogy ők mindössze a jogszabályoknak megfelelő javadalmazást szerették volna megkapni.

A nyelvi újítás alighanem sikeres lesz:

  • az MTI anyagában szereplő szót máris több tucat sajtóorgánum vette át;
  • a szakszervezetek szétverése után a munkavállalók valamelyes érdekvédelemre még képes csoportjai elleni uszítás valószínűleg erősödni fog.

Fügedi Ubul

P.s.: És amíg ezek az orvosok bérzsarolnak, addig másoknak még az alapjogokért: szaunáért, fitneszteremért is küzdeniük kell. (Szaunát és fitnesztermet is kapnak az Alapjogokért Központ munkatársai444.hu)

Megj.: Azok az orvosok is jobban tennék, ha a betegek gyógyítása helyett ők írnának tanulmányt arról, hogy a főnök ismét naggyá teszi Magyarországot. Talán még jacuzzit is kapnának (jövőre alighanem kiderül, hogy az is alapjog).

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3716605088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása