A mi Erzsébetvárosunk

Ismét a Wichmann-házról [83.]

De már jóval pontosabban…

2021. január 09. - amier

Na, akkor tegyük helyre az előző posztban leírtakat, mert nagyon úgy néz ki, hogy akkor a nagy ijedtségben kissé előreszaladtunk. Szerda délelőtt előbb az a hír röppent fel, hogy lebontanák a Kazinczy utca 55. sz. alatti Wichmann-kocsma épületét, és a környező Király utcai házakat is. (Azokat, amelyeket a Vattamány-féle vezetés rendesen megkötbérezett). Aztán estére kiderült, hogy jelenleg „csak” a 34160. hrsz. alatti ingatlant – a Wichmann-kocsmát – érinti a tervezett bontás, a többi házat és a játszóteret nem. Még nem.

wichmann1.jpg

Így jelenleg nem egy, a Király utca és a Kazinczy utca sarkát teljesen lefedő „ötemeletes gigaszálló” épül, hanem „csak” egy 12 szobás szállodát terveznek felhúzni a Wichmann helyére. Vincze Miklós írása tisztázza a félreértéseket, bemutatja az előzményeket és a cseppet sem megnyugtató tulajdonosi háttért. Néhány részlet a cikkből:

 2018 júniusában az akkor hetvenéves sportoló bejelentette: a következő hónapban örökre bezárnak a kapuk, hiszen „elfáradt a vendéglátózás- ban” – indokolta a döntését az Indexnek. Ezzel párhuzamosan a háztól is megvált, hiszen a földhivatali iratokban a bezárás előtt tizenegy nappal egy új tulajdonos, a Rum Garden jelent meg.

A kocsmát egy ma is működő pizzéria váltotta, az átvétel után néhány héttel már 211,7 millió forintos jelzáloggal terhelt épület új tulajdonosai azonban nem számoltak velük hosszú távon – derült ki az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat nyilvántartó ÉTDR-ből, ahol jól látszik, hogy a Rum Garden 2019. december 23-án egy szállodaépület és egy lift engedélyeztetési eljárását indították meg a területen, ez pedig nyilván- valóan a két évszázadot túlélt ház nyom nélküli eltüntetésével járna.

(…)

A korábban megjelent hírek ellenére az ÉTDR a szomszédos – ma játszó- teret rejtő – telekkel, illetve azok az előző kerületvezetés által értékesített szomszédaival kapcsolatban egyelőre nem jelez fejleményeket, így biztosra vehető, hogy a tervezett szálloda csak a szűk földdarabon kap majd helyet. Megerősíti mindezt az erzsébetvárosi önkormányzat is, amely levelünkre adott válaszában kijelentették: a befektető egy tizenkét szobás szállodára kapott engedélyt.

(...)

A változás persze nem csak a turistákra gyakorol majd hatást, hiszen a számos titkot őrző, az utcáról csak átlagos, kopott lakóháznak tűnő Kazinczy utca 55. eltűnésével a századfordulós Budapest egy újabb emléke változik elszállítandó építési törmelékké.

Ezt követően a cikk még részletezi a tulajdonosi háttér furcsaságait, és beszámol a 2019. december 4-én tartott helyszíni szemléről, miszerint az épület nem képvisel megvédendő értéket. Feltétlenül tessék elolvasni a teljes írást.

Megj.: Tegnap jelent meg szintén a 24.hu-n Vincze Miklós Századfordulós gyár tűnt el a pesti belvárosból, furcsa hátterű társasház épül a helyére című, újabb írása. Álljon most itt a végire egy apró kis megjegyzés ebből a cikkből is: Az i-re a pontot a leendő West Green Home tervezőjének neve teszi fel: Dienes János (Symbister Tervező és Szolgáltató Bt.) ugyanis ő Erzsébetváros főépítésze, aki a Wichmann-ház ügyében – a 24.hu birtokába jutott, a 2019. december 4-i helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv szerint – nem javasolta az épület védelmét.

További kellemes hétvégét.

P.s.: A hvg.hu úgy tudja, a szállodáról szóló tervet 2018 decemberében a VII. kerületi akkori alpolgármestere, Hutiray Gyula engedélyezte, azonban a szabályváltozások miatt a bontásról és építésről szóló döntés már nem az önkormányzat, hanem a kormány- hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának kezében van.

***

Erzsébetváros önkormányzata Facebook-oldalán azt közölte, hogy „nincs lehetősége meg- védeni az Kazinczy u. 55. szám alatti házat, amely nem áll egyedi műemléki védelem alatt.” A beruházáshoz még az önkormányzat előző, fideszes vezetése adott településképi hozzá- járulást, a bontási engedély ügyében az érdemi döntés 2020. március 1-én átkerült Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához, így nekik áll módjukban az épület bontását megakadályozni. Hogy az ehhez szükséges engedélyt megadták-e már, arról az önkormányzat nem kap tájékoztatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5316379042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása