A mi Erzsébetvárosunk

Már csak ez hiányzott [82.]

2021. január 06. - amier

Még tavaly decemberben derült ki, hogy a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése körüli botrány során nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás indult. (Az egész szép történet egy korábbi posztunkban ITT olvasható, pontokba szedve, hogy mi történt, és hogyan történt.)

wichmann3.jpg

Az ügy most tovább bővült: a Falanszter blog információja szerint Kazinczy utca 55. szám alatti, egykori Wichmann-kocsma épülete is bontásra kerülhet; a beruházó már 2019. év végén kérvényezte, hogy a hivatal engedélyezze neki a műemléki jelentőségűnek számító ingatlan bontását és a beruházás elindítását. A tervek szerint a ház, illetve a Király utca 23., 25., 27. számú bérházak bontása után – és a játszótér helyére – egy ötemeletes, tető- térbeépítéses gigaszállodát építene fel az új tulajdonos. (Megj.: Gondolom, itt ugyanarról a társaságról van szó, akikkel olyan „nagyszerűt” kötbérezett az előző vezetés…)

Wichmann Tamás még 2018-ban zárta be a Kazinczy utcai öreg ház földszintjén működő legendás kocsmáját, azóta egy pizzázó működik a helyén, „ám az új tulajdonos már két éve eladta (hacsak eleve nem volt stróman) tulajdonát” – jegyzi még meg a Falanszter blog.

Megj,1.: És ehhez nem sok köze van a jelenlegi kerületi vezetésnek – annál inkább az előző, Vattamány-félének, no meg a mostani kormányhivatalnak.

Megj.2.: Már alig várom, hogy valamelyik félreeső bokorból előugorjon a derék Bajkai, és tele szájjal kezdje el kiabálni, hogy ez is a „Hunvald-korszakban” köttetett, mint az említett Király utcai házak – nem mellékesen már 2008-ban felmondott – szerződései.

Itt tartunk ma, ennyit lehet tudni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a poszt elején említett nyomozás eredménye. Ha ugyanis bebizonyosodik a nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés – akkor a 2019 májusában (!) a fideszes vezetés által módosított, az önkormányzatra nézve szokatlanul hátrányos kötbéres-szerződés is érvényét veszti.

Ha pedig a nyomozás eredménytelen, és minden így marad, akkor ez a ház is kimegy az ablakon, különleges múltjával együtt. Mi pedig megint csak szegényebbek leszünk egy legendával.

P.s.: Pedig egy ideig még arról is szó volt, hogy a Fővárosi Önkormányzat a kocsma falára a 2020-ban elhunyt Wichmann Tamás sportolói és politikai ellenzéki munkája tiszteletére emléktáblát helyez el. Ami igencsak nehéz lesz, ha hagyják, hogy a házat lebontsák.

UPDATE: A hírek ellentmondásosak, nagy a kavarodás a Király és a Kazinczy utca sarkán. A 24.hu esti, Vincze Miklós jegyezte cikke szerint jelenleg még „csak” a 34160. hrsz. alatti ingatlant – azaz a Wichmann-kocsmát – érinti a beruházás, a Király utcai házakat és a játszóteret nem. De a tulajdonosi háttér itt is több mint nyugtalanító...

***

A Kazinczy utcai ház földszintjén még 1987-ben nyitotta meg Wichmann Tamás legendás kocsmáját. Előbb Szent Jupát volt a neve a kenusok védőszentje után, és csak később változott Wichmann-kocsmára. Kultikus helynek számított, generációk nőttek itt fel. Régebben, ha jókedvében volt, gitározgatott is a törzsközönség szórakoztatására. Sárközi Mátyás ezt írta a helyről 2006-ban megjelent könyvében: "Cicomátlan, deszkapadlós helyiségben, gyalult faasztaloknál, félhomályban ül a söröző közönség, a terem akusztikája következtében iszonyú a zaj, beszélgetni csak megfelelő decibelszámmal lehetséges, ilyesféle lehetett hajdan az Orczy kávéház kakofóniája."

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4916374704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása