A mi Erzsébetvárosunk

Hogyan működik? [27.]

2020. július 17. - amier

Az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet,
mint a külügy (g7.hu)

Nem hagy nyugodni ez a számsor...

lelegeztetogep1.jpg

Ismételjünk:

1. A járvány kitörésekor volt Magyarországon kb. 1600 lélegeztetőgép.
2. A megkérdezett szakértők azt mondták, hogy a legrosszabb esetben — tehát ha egyáltalán nem védekezünk a vírus terjedése ellen, az különösen kegyetlenül söpör végig az az országon és még pechünk is van — durván 7500–8000 darabra lehet szükség.
3. Ennek a kettőnek a különbsége nagyjából hatezer.
4. Kormányunk és az ő operatív törzse úgy döntött, hogy szigorú intézkedésekkel — gyülekezési tilalom, kijárási korlátozás, vásárlási idősávok, távmunka stb. — vet gátat a vírus terjedésének.
5. Meg még úgy is, hogy jobb félni, mint megijedni — bizony megvesszük azt a nyolcezer darabot, biztos, ami biztos. Arra az esetre, ha ezek nem jönnének be elég gyorsan, előkészítik a szerkezet hazai gyártását.
6. Persze az is lehet, hogy a szakértők tévednek, ezért inkább tízezret vesznek.
7. Annak érdekében, hogy a tízezer biztosan megjöjjön, megrendeltek tizenhatezret. Ezeket portyázókkal és fürkészekkel vetették meg, tehát dupla áron.
8. A tizenhatezren felül a minisztérium ellátó központja vett még csaknem 2500-at. Ezeket a vásárlásokat egészségügyi üzletkötők intézték, tehát a 100 % felár nélkül.
9. Ezzel lett itthon nagyjából húszezer lélegeztetőgép (lehet, hogy százzal több, vannak kisebb pontatlanságok). Ezek közül szükség volt 82-re; a többi nagy raktárakban áll, alighanem a stadionok elektronikus beléptető rendszerei mellett.
10. Eközben a kormány által megbízott szakemberek kifejlesztették a hazai lélegeztető gépet. Kipróbálták és működik; most kezdődik a gyártás. Nagyon meglepne, ha ezernél kevesebbet vennénk belőle; a kétezer reálisabbnak tűnik.

*

Azok kedvéért, akik nem értik, hogy egy katonai jellegű szervezetben hogyan növeksze- nek a tételek automatikusan, emberi agy érintése nélkül, álljon itt egy klasszikus példa Az elátkozott partból. Tömör, pontos.

— Ezt a rablógyilkos gazembert kihallgatásra, öt nap salle de police-ra ajánlom.

Köszönöm. Ha ő öt napot ajánl, ahhoz a kapitány hozzátesz tízet, az őrnagy nyolcat, és mire visszajön a napló az altiszthez, olyan harminc nap van benne, mint a pinty.

Fügedi Ubul

***

Érdemes azonban ennek kapcsán felidézni, hogy Szlovéniában kormányválság lett abból, hogy 36 ezer eurós darabáron vettek 220 lélegeztetőgépet, így a darabonként átlagosan 55,6 ezer eurós KKM-es (Külgazdasági és Külügyminisztérium) beszerzés még nemzet- közi összehasonlításban is kifejezetten drágának tűnik. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)  beszerzései pedig önmagukban is bizonyítják, hogy a járvány közepette is lehetett a korábbihoz hasonló áron megvásárolni neves gyártók lélegeztetőgépeit, a hasonló beszerzésekben járatlan külügynek ez azonban nem sikerült. (g7.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8216016948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása