A mi Erzsébetvárosunk

Orbanisztán hétköznapjai I. [24.]

2020. július 08. - amier

„Segítettek a bajba jutott siklóernyősön”

Az már a tiszai ciánszennyezésnél, majd hangsúlyosan a kolontári baleset után kiderült, hogy az ún. katasztrófavédelem szervezeti rendje a problémák valós kezelését, a szakszerű reagálást gyakorlatilag lehetetlenné teszi, és az egész egyfajta bürokratikus látványpékség jellegű pózolásra összpontosít. Nem véletlen hát, hogy a rendszert kialakító Bakondi György a miniszterelnök személyes főtanácsadójává lépett elő. Maga alá is darált az égvilágon mindent és mindenkit, amire csak az ún. katasztrófavédelem nevében rá tudta tenni a kezét.

bakondi2020.jpg

Csak hát amíg más látványpékségekben legfeljebb a pénz folyik el, hogy a felelőtlenek a kamerák előtt illegethessék magukat (lehetőleg egyenruhában, sok csillaggal), addig itt komplett ökológiai rendszereket pusztítanak el (mint a Tiszánál), illetve embereket ölnek (mint most; reméljük, nem sikerült).

Fontos közlemény 1 (OKF):
„Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai értesítették a Magyar Honvédség légi kutató-mentő központját július 5-én, vasárnap, a kora délutáni órákban, mert Vértesszőlős térségében, egy siklóernyős balesetet szenvedett. A bajbajutott személy egy 20 méter magas fa tetején akadt fenn. Az MH Pápa Bázisrepülőtérről kiérkező szolgálat a helyszín adottságai miatt nem tudott légi mentést végrehajtani, ezért a katasztrófavédelem munkatársai a kutató-mentő szolgálat helikopterének személyzetével közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön.”

No, még egyszer: „segítettek a bajba jutott siklóernyősön”

Fontos közlemény 2 (HM Kommunikációs Osztálya):
"a Magyar Honvédség Légi Kutató-Mentő Központját július 5-én, a kora délutáni órákban értesítették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai arról, hogy Vértesszőlős térségében egy siklóernyős balesetet szenvedett, "a kutató-mentő szolgálat a mentési protokollnak megfelelően, a mentésirányító által meghatározottak szerint járt el".

A honvédség sajátos hangulatú közleményéből nem derül ki, de engem nagyon érdekel:

Hol volt eközben a „mentésirányító”???

Beszámolók az esetről:

  • Átgondolatlanul akarták megmenteni, életveszélyes sérülés lett a vége (Index)
  • Szemtanú szerint a fán akadt siklóernyős mentésére érkező honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet (444.hu)

Összehasonlításként, a látványpékség és a véleménybuborék fogalmának illusztrálására érdemes ideidézni, hogy eközben az origo gyakorlatilag megelégszik az OKF közlemé- nyének ismétlésével („segítettek a bajba jutott siklóernyősön”). A tényleges balesetről és annak okairól egy szó sincs. Nem lepne meg, ha a megyei lapokban is ez állna.

Fügedi Ubul

P.s.: Ez itt a (halált okozó?) gondatlan veszélyeztetés minősített esete. Gondolja-e vki úgy, hogy az ügyészség (amelynek ez hivatalból kötelező feladata lenne) ki fogja vizsgálni?

UPDATE: Újabb videó került elő arról, hogy milyen átgondolatlanul próbálták lehozni egy honvédségi helikopterrel a fán fennakadt siklóernyőst, súlyos balesetet okozva ezzel. A rotor brutális szelétől fűszálként hajlottak több tízméteres fák, az is, amibe kapaszkodott a siklóernyős. Nem csoda, hogy kettétört. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6915989902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása