A mi Erzsébetvárosunk

922. A nép ellensége

2019. július 12. - amier

A pestisrácok tegnapi, EP-s hazaárulózós izéje
(nem, most sem osztjuk meg) ürügyén. 

Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize fertőzött, mert a közeli mocsárból baktériumok jutnak a vízbe. Be akarja záratni a fürdőt. A lakosok, élükön a polgármesterrel (aki Stockmann bátyja) elutasítják az igazságot; lassan mindenki a pénz hatalmával és a korrupcióval is küzdő doktor ellen fordul — erről szól Henrik Ibsen: A nép ellensége című színműve. A doktort kikiáltják ellenségnek, megfélemlítik és végül megtörik.

szajer2019.jpg

A darab 1891-ben (mindössze 9 évvel megírása után) hatalmasat bukott a Nemzeti Színházban, jól jelezve, hogy Stockman doktor igazságára — és általában a tényekre — itt mérsékelt az igény. A familiaritásnak nevezett sajátosan magyar (kezdetleges) hűbéri rendszerben nem az számít, hogy mennyi a pí vagy a kétszer kettő, hanem hogy kinek ki a patrónusa. (Az én bátyám erősebb! De az én papámnak nagyobb fütyije van!) Mentől erősebb a patrónus, annál inkább függetlenedhet a tényektől a patronált (familiáris). Magyarbasinál erősebb patrónus persze nincs és nem is lehet.

Itt van például az a kérdés, hogy mi a hazaárulás–nemzetvesztés. Ugyanis ha eltekintünk a patrónusoktól, ez végtelenül egyszerű.

Hazaáruló és kiváltképp nemzetvesztő az a kormányzat, amely alatt a piacképes munkaerő elhagyja az országot, és külföldön vállal munkát (vagy legalábbis azt szeretne). Hazaárulók és kiváltképpen nemzetvesztők azok a politikusok és fizetett sajtómunkások, akik szavaik- kal és kiváltképp tetteikkel ezt a folyamatot mozdítják elő.

Hazafias és kiváltképp nemzetépítő az a kormányzat, amely alatt a piacképes munkaerő bevándorol az országba, letelepszik, és (kulturálisan) integrálódik, illetve asszimilálódik a többségi társadalomba. Hazafiak és kiváltképp nemzetépítők azok a politikusok, akik sza- vaikkal és kiváltképp tetteikkel ezt a folyamatot mozdítják elő.

Az OECD adatai szerint mára egymillió ember hagyta el Magyarországot (a 9,5-ből), hogy külföldön próbáljon megélni. A felnőttek még hazajönnek nyugdíjas éveikre — a gyerekeik már nem fognak.

Fügedi Ubul

***

Tudta, hogy a Fidesz már tíz éve hazaáruló? Óriási hisztit ver ki a Fidesz ezekben a napokban, amiért a Momentum, a DK és az MSZP képviselői nem támogatják az Európai Parlament bizottsági pozícióira jelölt embereiket. Kocsis Máté az Országgyűlésben hőbö- rög, a többiek ott, ahova kirendelték őket, a házisajtó meg odáig itta magát, hogy most már "bármilyen eszköz megengedett", mert aki nem szavaz meg magyar képviselőket bárhova, az hazaáruló. (via HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1714941932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása