A mi Erzsébetvárosunk

921. Bakker, ezek így lopnak!

2019. július 09. - amier

Méghozzá hivatalból, szépen lepapírozva, szerződésekkel bebetonozva száz évre, ahogy illik a NER-ben. Merthogy csak bérlők lesznek a múzeumok az új ligeti épületekben. A beruházó, a Városliget Zrt. a Ligetben tehát – az ellenkező híresztelésekkel szemben – nem kulturális intézmények, pl. múzeumok építésére kapott felhatalmazást a kormányzattól, hanem hasznosítható ingatlanok építésére.

A múzeumok, mint intézmények ezekben az ingatlanokban helyiségeket bérelnek majd, tehát az épület nem az övék, és azzal nem rendelkeznek szabadon, hiszen azokat 99 évig a Városliget Zrt. kezeli, és természetesen hasznosítja majd, csakúgy mint a parkot.

Mindannyian tévedünk tehát, amikor azt mondjuk, a Liget szélén épül az új Néprajzi Múzeum. A mondat helyesen úgy szól: a Liget szélén épülő multifunkcionális, bérbeadás útján hasznosítandó épületben kerül elhelyezésre a Néprajzi Múzeum – írja még többek közt a varosliget.info. (Tessék elolvasni a teljes írást az eredeti helyén!)

Újabb csapás érte az egykori karmelita kolostort elfoglaló Orbán Viktor miatt elköltöztetett Nemzeti Táncszínházat. Az intézmény kapott ugyan egy milliárdokból megépített központot a Millenáris Parkban, de az épülethez nem járt tulajdonjog. Ezért most több százmillió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek, ami nagyjából el is viszi az Emmi költségvetéséből kapott éves működési keretét. (via 24.hu / Spirk József)

A Nemzeti Táncszínház lehetetlen helyzete előrevetíti a Ligetbe költöző intézmények jövő- beni sorsát is. Pontosan ez várható a ligeti intézményeknél is.

A Ligetben felhúzott új épületek a Városliget Zrt. kezelésébe kerülnek majd, az új ingatlanokban pedig a költségvetési intézmények – pl. a Néprajzi Múzeum – csupán bérlők lesznek, így tehát bérleti díjat kell fizetniük. Az, hogy a Városliget Zrt. mennyi bérleti díjat kér majd a költségvetési forrásból gazdálkodó intézményektől, egyelőre nem tudható. (via varosliget.info)

Városliget? Közpark? Kulturális beruházás? Ugyan már! Évek óta hazudnak, tönkreteszik a Ligetet, és iszonyú sok közpénzt, milliárdokat költenek el. Ne azt figyeljük tehát, amit mondanak, hanem azt, amit csinálnak —simán rabolva gazdálkodnak.

Most és az elkövetkező 100 évben. Ha hagyjuk.

dr. Kispál Tibor önkormányzati képviselő

P.s.: Most értettem csak meg a Millenáris Táncszínházas kalamajkáján keresztül, hogy mi is a vitamin ebben a Városliget-sztoriban! Bakker, ezek évtizedekre betonozzák be a közpénz-csapjaikat. (via Facebook)

***

És itt van még ez is. A fentiekhez képest aprópénz, de roppant pofátlan kreatív próbálko- zás: A ligetvédőkre hivatkozva emelték a faátültetési munkálatok árát, a kivitelező most 23 millió forinttal megdrágította az eddigi szerződést – írja a 444. A cég azzal érvel, hogy a tüntetéseket a szerződés megkötésekor nem látták előre, azonban ez nem igaz, a liget- védők ugyanis már a megállapodás előtt egy évvel tiltakoztak a beruházások ellen. Pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5014934196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása