A mi Erzsébetvárosunk

883. „Miénk itt a tér”

2019. március 16. - amier

Presser Gábor Erzsébetváros díszpolgára lett! Mint az pár napja, március 13-án az ünnepi testületi ülésen elhangzott: Presser Gábor a magyar könnyűzene kiemelkedő és meghatározó alakja. Művein, dalain generációk nőttek fel, a díszpolgári címmel most a példátlan életpályája előtt kívánt és kíván a kerület tisztelegni.

presser_gabor.jpg

Presser Gábor Erzsébetvárosban született 1948-ban, a Dob utca 46/b. szám alatt, a "Seress Rezső" házban, ahol is a két híres zenész élete keresztezte egymást. Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle. A Kertész utcában végezte az általános iskolát, majd ezt követően zeneművészeti szakközépiskolába járt, mellette a Kapás utcai tánciskolában zongorázott. Tizenéves korában kezdett el foglalkozni a zeneszerzéssel is. Tizenkilenc éves korában konzervatóriumi évfolyamtársa, Mihály Tamás vitte el az Omega együtteshez, melynek zeneszerzője lett.

Presser Gábor a magyar rockzene történetének megkerülhetetlen, legendás alakja. Saját bevallása szerint “azt, hogy ki mennyit ér önmagának és másoknak, az elvégzett munkái, az eredményei határozzák meg”. Tevékenységét eddig is számtalan kitüntetéssel ismerték el: 1995 után 1999-ben életművéért kapta meg a Huszka Jenő-díjat, 1977-ben Erkel-díjat vehetett át, 1990-ben érdemes művész lett, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. A magyar rockzene megteremtésében és megújításában be- töltött meghatározó szerepéért, zeneszerzői tevékenységéért és előadóművészetéért 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2004-ben Prima Primissima díjat kapott.

Gratulálunk, sikeres és örömteli éveket kívánunk a továbbiakban is!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

***

Március 13-án további elismeréseket adtak át. Erzsébetváros Sportjáért díjat kapott Liska László labdarúgó edző, Takács Tamásné, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa és Sedric Watchou parasportoló. A posztumusz díszpolgári címet 2019-ben Honthy Hanna Kossuth-díjas színművésznő, operettprimadonna, a Pro Urbe Erzsébetváros díjakat Szirtes Tamás, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, dr. Sándor Anna, a Spinoza színház igazgatónője és Gayer Ferenc zenész, a Budapest Ragtime Band vezetője kapták. A posztumusz Pro Urbe Erzsébetváros díjat a 2014 októberében elhunyt kiváló színházigazgatónak, Dobay Dezsőnek adományozta Erzsébetváros. Pogány Judit művésznőt pedig, értékteremtő művészeti tevékenysége és kimagasló alkotómunkája elismeréseként Pro Artis Erzsébetváros díjban részesítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6614692778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása