A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 32.

2016. június 03. - amier

1905-ben Baumfeld Zsigmond számára épült 4 emeletes eklektikus lakóház, az 1897-es dokumentumokban Angenfeld Alajos tervrajzát találjuk. Kivitelező/építő Ney és Benedikt, de Déry Tibor monográfiája szerint a ház végső terveit is ők készítették el. A homlokzat az első emeletig kváderköves, a bejárat felett az első és a második emelet erkélyei kőkorláto- sak, a negyedik emeleten végigfutó erkélyek korlátai kovácsoltvasból készültek.

dami32-1.jpg

dami32-2.jpg

A padlásszinten – a ház két végében – egy-egy műteremlakás kapott helyet, ezek egyikében volt Beck Ö. Fülöp szobrászművész lakása és műterme. A földszinten itt is, mint sok más bérháznál, üzletek kaptak helyet, a négy üzlet helyiségei mögé két-két raktárt és egy összekötő folyosót alakítottak ki, amely a lépcsőházba vezetett.

dami32-3.jpg

dami32-4.jpg

A kapun belül egy dupla udvaros, körfolyosós ház látványa tárult elénk, a hosszú gangot emeletenként boltíves folyosók hidalják át. A főlépcsőházba a bejárat előtere mellett egy kőkorlátos lépcsősoron lehet bejutni. A körfolyosóra kivezető faajtók eredeti, színes mintás üvegbetétei egy-egy helyen még árulkodnak az egykori eleganciáról.

dami32-5.jpg

Az egykori 16. sz. telek (mai cím Városligeti fasor 25/27. - Damjanich utca 32.) Damjanich utca felőli telekhatárán egy földszintes lakóház és egy kerti pavilon állt, ezeket Tabermann Lajos építtette 1857-ben Hild Károly építőmesterrel. Halácsy térképén a Damjanich utcai telekhatáron – arra merőlegesen álló – keskeny, viszonylag hosszú téglaépület látható. Négy kis faépület látszik még a telek ezen a felén, a kert középen úttal megosztva; amely csak a fasor felőli térfélen van gondosabban alakítva. A levéltári adatok szerint a mostani épület helyén az 1890-es évek elején már a Neuschloss Emil nyaralója állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr698775990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam M. 2021.09.06. 10:10:34

Helyesbítés! 1897. áprilisában Dr. Dick Vilmos fogorvos és háztulajdonos veszi meg az ingatlant, majd 1900. május 30-án kapja meg az építési engedélyt a 4 emeletes, dupla udvaros lakóház építésére. Tehát a ház 1901-ben épült!
Feleségét, Gutwillig Adélt ebben a házban ravatalozták föl 1902-ben, majd kísérték utolsó útjára.
1903. február 4-én Dick Vilmos eladta az ingatlant.
süti beállítások módosítása