A mi Erzsébetvárosunk

523. Más életszemlélet?

2016. március 30. - amier

Ma reggel nyolc órától kilencig több tucat iskolában leállt az oktatás, a tanárok polgári engedetlenséggel tiltakoztak az oktatási rendszer ellen. Kerületünk egyik iskolájában – a nem állami, hanem egyházi fenntartású – Fasori Evangélikus Gimnáziumban három diák tiltakozott szolidaritásból. Őket az igazgató mindezért kérdőre vonta, és az Index forrása szerint azt is szóvá tette, hogy egy ilyen "konzervatív egyházi iskolában" miért propagálnak a "más életszemléletet" kockás inggel és kokárdával. (Le a kalappal a három diák előtt!)

fasor_gimi1.jpg

De volt olyan iskola is a fővárosban, ahol más megoldást választottak: a Márvány utcai gimnáziumban például egyszerűen bezárták a diákokat a tanterembe, még a folyosóra sem engedték ki őket, nemhogy demonstrálni… De szép is ez így! Vagy nem?

Egy általunk nagyrabecsült kerületi pedagógus, egykori iskolaigazgató fészbuk oldalán a mai demostrációról: 2007. február 22. Ez az utolsó nap, amikor igazgatóként képviseltem az iskolámat Szentendrén. Ma minden idegszálammal azt érzem, hogy azokhoz tartozom, akik még mindig ott tanítanak. Teljes szívemből kívánom, hogy végre pedagógushoz méltó életük legyen! A tanítványok és szüleik azt kapják, amit a 21. század kíván!

***

Tóta: W.: Sztrájk első vérig – Milyen szellemi háttérrel próbálkozna a Fidesz modern, a társadalmi mobilitást biztosító és élvezetes iskolákat csinálni? Sok mindenre alkalmasak, de erre nem. Ami új, az rossz; a cselédek gyerekei ne ugráljanak; és ami élmény, az vagy bűn, vagy hizlal. Ebbe a világképbe nem fér bele a színvonalas oktatás. Szarból nem lehet várat építeni, sem iskolát. Túl sok ész nem kellene hozzá pedig. Európa sikeres oktatási rendszerei megismerhetők, dokumentáltak. Csak sajnos mindegyik liberális, vagyis norvég, tehát gyanús. Bizony azzal kezdődne, hogy szabadságot kéne adni. Nem fog nekik menni. Szétfeszítené a rendszerüket. (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr108547260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása