A mi Erzsébetvárosunk

A szélkakas és a tízperces hírnév [327.]

Ha netán nem tudnátok, kire nem akartok szavazni.

2023. május 10. - amier

Schiffer András egykori ifjúszocit akkor utáltam meg, amikor a Védegylet szervező- bizottságának tagjaként kampányolni kezdett a Zengőre tervezett NATO-radar ellen. A Medgyessy Péter miniszterelnökhöz írt tiltakozó levelet kétszázötven közismert szemé- lyiség írta alá, és ezt Schiffer volt szíves „nemzeti konszenzusnak”, a tervezett radart pedig „a Zengő feláldozásának” nevezni. (Utána épp ily hevesen támadták a póthely- színnek kijelölt Tubest is, de ez egy tiltakozásra gründolt szervezetnél természetes).

bazsarozsa.jpg

Bánáti bazsarózsa (Paeonia banatica)

Azok kedvéért, akik nem emlékeznek: a „feláldozás” lényege az volt, hogy a radarállo- máshoz vezető út kiépítéséhez át kellett volna ültetni pár száz tő bánáti bazsarózsát (Paeonia banatica). Márpedig ennek a határunktól délre többszáz egybefüggő négyzet- kilométeren közönséges növénynek ez az egyetlen magyarországi élőhelye és emiatt védett.

A kampányszövegekből és a bulvársajtóból tájékozódó politikusoktól eltérően én kimentem a helyszínre — mármint nem a hegyre fölvezető és szélesíteni kívánt útra, amin évente kirándult egyet a védegylet, hanem a környező dombokra. Ott pedig azt láttam, hogy a melegkedvelő tölgyes sűrű cserjeszintje bizony bánáti bazsarózsa — tövek tízezrei nőnek a tervezett útnál mintegy két nagyságrenddel nagyobb területen.

Következő nagyobb akciójaként ő vezette 2005-ben a Sólyom László elnökké választására kezdett kampányt; ez időből datálódik együttműködése a Fidesszel. A Társaság a Szabad- ságjogokért (TASZ) ügyvivőjeként a szervezet nevében 2007-ben el is vállalta Orbán Viktor védelmét az igazságügyi minisztérium által ellene indított perben.

Az együttműködést az LMP egyik alapítójaként is folytatta. A szépen indult párt részben emiatt lehetetlenült el, no meg persze azért, mert Schifferre sok alapító máig felnéz. A többség számára azonban kiderült, hogy a plasztikus nézetrendszerű társelnök-frakcióvezető az ellenzéki politizálásra alkalmatlan, az LMP-re egyébként jellemző bázisdemokrácia szabályait nem tartja be stb. Ezért (ez most durva egyszerűsítés) távoznia kellett tisztségeiből. Kilépett a pártból is, bár informálisan azóta is próbálja befolyásolni annak politikáját.

Bár ügyvédi irodájából él, de nem mondott le arról, hogy visszatérjen a közéletbe. Hogy el ne feledkezzenek róla, és továbbra is tényezőként tartsák számon, kapcsolatait kihasz- nálva időnként nyilatkozik vmi „frappánsat”, amit aztán felkap a sajtó.

Most éppen az talált kijönni a száján, hogy a diákok csak(!) azért tüntetnek a státusz- törvénnyel jobbággyá silányítani tervezett pedagógusok mellett, „hogy kurva jó képek készüljenek a gyerekeket verő rendőrökről". Az egész balhé komolytalan: „Erről szól az egész showműsor”, és „nem a pedagógus-béremelésről..., nem az óraszámemelésről”.

Leszögezte, hogy a konfliktusból az fog „kapitalizálni”, aki konstruktív válaszokat ad a Mit lehet tenni? kérdésre. Sikeresen úgy tett, mint aki még csak nem is hallott a pedagógu- sok 9 pontjáról, hanem kategorikusan közölte, hogy szerinte erre csak az Ő Hazájuk képes. Rákerestem, mi is lehet e párt álláspontja, de csak annyit találtam, hogy Duró Dóra szerint a státusztv. rossz, a pedagógusok bérét pedig emelni kéne. Hát izé.

Mindenesetre a Schiffer-vonal tovább él az LMP-ben, ahol Ungár Péter frissiben kijelen- tette, hogy ami a Karmelitánál történt, az „csak árt a pedagógusoknak”.

Ha netán nem tudnátok, kire nem akartok szavazni...

Fügedi Ubul

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7518121176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása