A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 20.

2016. február 14. - amier

Két telken – a Kertész utca és Erzsébet körút – áthúzódó, 1888/90-ben Schneider Alajos miniszteri osztálytanácsos megrendelésére Hegyi József és Majorossy Géza tervezte és építette háromemeletes eklektikus lakóház. Téglaberakásos homlokzat, az ablakok körül díszítéssel, az első emeleti ablakok felett timpanonnal képzett szemöldök-párkányzat.

erzsi20-1_1.jpg

erzsi20-2_1.jpg

A földszinten üzlethelységek, majdnem középen íves záródású kapubejáró, benne díszes, kovácsoltvas kapu, mögötte kétszárnyú faragott fakapu. Felette báboskorlátos kőerkély kissé furán eltolva, mintha eredetileg nem ehhez a házhoz készült volna a kapubejáró. Korábban ugyanis a telken egy 1869-ben – szintén Schneider Alajos megrendelésére – Schusbeck Pál építette egyemeletes lakóház állt, így elképzelhető, hogy ennek felhaszná- lásával épült a ma is itt álló lakóház.)

erzsi20-3_1.jpg

A Nagykörút második építési időszakába a főváros meghosszabbította az épített nagykörú- ti házak adómentességét, így a bérházépítés igencsak jól jövedelmező befektetés lett, nem meglepő, hogy Schneider ugyanabban az időben, ugyanazzal a tervező- és építőpárossal egyszerre két, egymás melletti telken – Erzsébet körút 18. – kezdett bérház építtetésébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr278388580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása