A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 18.

2015. április 03. - amier

Csakúgy, mint szomszédjai ez az 1888/90-ben Hegyi József és Majorossy Géza tervezte és kivitelezte 3 emeletes – hátsó traktusában egyemeletes – eklektikus bérház is két telken - a Kertész utca 7. és Erzsébet körút – áthúzódva épült. Az eredetileg egyemeletesnek szánt ház építtetője Sutrell Janka, azonban a szintén 1888-ban beadott háromemeletes terv engedélyezésén már Schneider Alajos miniszteri osztálytanácsos látható, mint építtető.

erzsi18-1_1.jpg

erzsi18-2_1.jpg

A bejárat baloldalt helyezkedik el, a homlokzat egyszerű, az ablakok között téglaborítással. Az első emeleten középen, kőbábos erkély látható. Kicsit furán náz így ki a homlokzat...

erzsi18-3.jpg

A Nagykörút második építési időszakába a főváros meghosszabbította az épített nagykörú- ti házak adómentességét, így a bérházépítés igencsak jól jövedelmező befektetés lett, nem meglepő, hogy Schneider ugyanabban az időben, ugyanazzal a tervező- és építőpárossal egyszerre két, egymás melletti telken – Erzsébet körút 20. – kezdett bérház építtetésébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr197334850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása