A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér

2015. július 16. - amier

A tér első neve Stefans Platz volt, melyet 1874-tõl István térnek hívták, majd 1907-ben a tér felvette Klauzál Gábor nevét. "A mai Erzsébetváros közepén egy istenverte piszokfészek terült el, az István tér. Tér volt, amennyiben nem volt beépítve. És erre a helyre álmodta meg Miklósy Gyula vidéki színigazgató a maga színházát, a harmadik magyar színházat, mely a fővárosban emelkedett " - írta Váradi Antal A régi Pest emlékei című könyvében.

klauzal_ter.jpg

Miklósy megvette a ligetben felállított gyermekszínház épületének fa és vasvázát. Ideszállíttatta s ebből alkotta meg az István téri Színházat. Színházába a legjobb vidéki és a Nemzeti Színházzal valamiképpen elégedetlen színészeket nyerte meg. A társulatnak balettkara is volt, Storch Miksa balettmester vezetésével. 1872. október 30-án Jókai prológusával avatták fel a színházat. Miklósy Nemzeti színházat akart játszani. Azonban felismerte, hogy nem konkurálhat a Nemzetivel, ezért operetteket adott elő, sikerrel. 1874. január 2-án tűz ütött ki az épületben, s ez véget vetett a színháznak.

Azon a helyen, ahol a színház állt, épült fel az István (ma Klauzál) téri vásárcsarnok 1897-ben. A csarnokban, elkülönített helyen kóser élelmiszer is kapható volt. A Klauzál tér arculata idővel megváltozott, a teret az utcák mentén fák szegélyezik. Ma a kerítéssel körbevett "zöld sziget" Belső-Erzsébetváros oázisa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr117248343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzerzoiJogvedettTartalom · sherlock.blog.hu 2023.02.13. 02:16:02

Olyan sajnálatos, hogy nagy sokára végre kiépítették a Klauzál térre az ingyen wifi-t... aztán megszüntették. :-(
süti beállítások módosítása