A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 2.

2016. május 31. - amier

1890-ben Preisz György és Kirschenbaum Heinrich terve alapján épített kétemeletes historizáló lakóház, az építtető Szabó Lajos volt. A Fővárosi Tanács 1965-ben a ház legfelső emeletén egy műteremlakást alakított ki, majd 1985-ben renováltatta az épületet a BUVÁTI munkatársai terve szerint. Ekkor került beépítésre a tetőtér is.

klauzal_t2-1.jpg

klauzal_t2-2.jpg

Igényes, téglaberakásos neoreneszánsz homlokzat, gazdagon tagolt főpárkánnyal és erkéllyel. Angyalfej-díszes kapubejáró eredeti, kétszárnyú kapuval, amely fehérre vakolt belső, rendezett, dús növényzetű udvarra vezet. A ház falán Kézdy György 2016-ban felavatott emléktáblájába látható. (Kézdy 1988 és 1998 között lakott a házban.)

klauzal_t2-4.jpg

klauzal_t2-3.jpg

A telekre először 1838-ban Pollack Mihály épített egy földszintes, klasszicista lakóházat, majd 1868-ban Schultz Pál majortulajdonos építtetett (átalakíttatott?) Schusbeck Pál építőmesterrel egy istállóval kibővített földszintes házat. Két évvel később 1870-ben Bruoter Antal kocsmáros egy nyári mulatóházat épített fel az udvarra. A forgalmas és népszerű kocsmának köszönhetően az udvar hátsó részében már 1876-ban felépítette Szabó Lajos szikvízgyáros a szódaüzemét. Ezt követően Szabó 1888-ban megvette, majd lebontatta az itt álló épületet, hogy a megüresedett telekre felépíttesse a mai lakóházat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr698765412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása