A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 12.

2015. június 25. - amier

1812-ben Haywald Gottlieb építtette fel földszintes, klasszicista házát Pollack Mihállyal. Az idők folyamán a házat többször átépítették, kibővítették, többek között például 1864-ben Kuklay János cipészmester és kereskedő megbízásából Lohr János épített rá egy emeletet. Végül a ház az 1890-es években nyerte el mai, végsőnek mondható formáját, ekkor Reitzer Márk kereskedő és neje átalakíttatta át jelentősen. Bloch és Holitscher építőmesterekkel. A vásárcsarnok mellett álló épület állapota mára már igencsak siralmasnak mondható...

klauzal_t12-1.jpg

Az egykori háztulajdonos, Kuklay János, aki több házat is birtokolt az egykori István téren (1907-től Klauzál tér), így vagyoni helyzete alapján a helyi közéletben is szerepet játszott, érdekes figura volt. Az István tér kevés (1893-ban mindössze nyolc) választójoggal bíró lakosa közé tartozott (ebben az évben az egész kerületben mindössze 325-en vétettek fel a választói névjegyzékbe). Kuklay kerületi esküdtként is működött, bár hírneve nem maradt egészen makulátlan. Bár ugyanezen évben kelt végrendeletükben nejével együtt kijelentet- ték, hogy „minden vagyonunkat munkásságunk s takarékosságunk által együtt szerez- tük”, ezt cáfolni látszott az a tény, hogy 1893-ben a főváros kártérítési pert indított ellene, mert mint kerületi esküdt iparűzési engedélyekért befizetett díjakat sikkasztott el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827573394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása