A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 16.

2015. június 25. - amier

A korábbi nagy területen elnyúló, 1851-ben Pán József építette földszintes ház 1905-ös lebontása után a telekre Polyák Béla országgyűlési képviselő építtette ezt a negyméretű, 4 emeletes bérházat. Az 1907-ben átadott szecessziós épületet Stobbe Adolf (Gyalus László?) tervezte. Az építő Schwartz Jenő és Horváth Antal, a belsőépítész Novák Imre volt.

klauzal_t16-1.jpg

klauzal_t16-3.jpg

Az épület egyik üzlethelyiségét 1948-ban alakítatta át a Klauzál téri Református Egyházközösség imateremmé, amely 1951-ig működött. Ekkor bontották le a bérház sarokkupoláját is, merthogy eredetileg az is volt a házon.

klauzal_t16-4.jpg

Ezt a saroképületet a Klauzál tér házai között a legkésőbbiként emelték; a ház számos modem, tágas lakással rendelkezett, ezért több jómódú, magasabb státusú középosz- tálybeli család is lakott benne (például tehetősebb kereskedők, orvosok, ügyvédek).

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr757389868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása