A mi Erzsébetvárosunk

403. E-kártya és Lázár

2015. május 16. - amier

01.jpgIdén bevezetik az e-kártyát, olvasom az újságban. Lázár János csillogó szemekkel ismertette, hogy az új okmányban összevonják a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát, de lehet még az útlevél, közlekedési kedvezményekre jogosultság igazolása, diákigazolvány is. Lesz benne e-aláírás az e-ügyintézéshez. „Ingyenesen vagy méltányos áron lesz” az idén felmenő rendszerben bevezetésre kerülő kártya.

Tehát kötelező lesz, amikor valamelyik jelenlegi igazolványt le kell cserélni. A cél, hogy mindent egy okmánnyal lehessen intézni. Felmerült bennem pár kérdés. Sorban: a személyi igazolványnak életkortól függő érvényessége van. A lakcímkártya addig jó, amíg nem változik a lakcímünk. Az adókártyának és a tb-kártyának nincs lejárati ideje. Az útlevélnek van érvényességi ideje. A közlekedési kedvezményi jogosultság életkortól vagy valamilyen munkaviszonyhoz kötődik. A diákigazolvány a tanulás időtartama alatt használható. Most ezeket az igazolványokat különböző helyeken adják ki. 

lazarjano15.jpg

Ha valamilyen adatváltozás van, akkor az egész kártyát lecserélik (és mennyit fizetünk ezért?) vagy érvényesítik (és mennyit fizetünk ezért)? Utóbbi esetben több helyen tudják az adatokat módosítani, visszaélésre is lehetőséget ad.

További kérdés: nagyobb lehetőség lesz, hogy az állam megfigyeljen minket, esetleg nem csak célhoz kötötten olvassák, gyűjtik az adatokat.

Az amerikai választásoknál van olyan plakát, hogy jelöltek képe alá azt a kérdést írják: melyiktől vásárolna használt autót? Azaz kit tart megbízhatónak. Hát ilyen kérdésnél nem Lázárt választanám ki. Talán ezért is vannak fenntartásaim a tervvel.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr597464710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laly35 2015.05.17. 22:59:31

Szép is ez. Na de. Mi történik akkor, ha nincs nálam a kártya? Le csuknak? Mert jelenleg az a helyzet, hogy ha nincs nálam a személyi és a lakcím kártya sem az adó kártya alapján pl tudom igazolni magam ha az nálam van. 1 kártyásitás után ez hogy lesz?
süti beállítások módosítása