A mi Erzsébetvárosunk

148. Ismeri Rilkét? Heinét?

2014. május 19. - amier

Csak egy-két röpke gondolat az előző poszthoz. Egy diák tájékozatlan, van ilyen (köszi, Hoffmann Rózsa!). Ennek ellenére írása megjelenik az önkormányzati lapban, szerző megjelölése nélkül. Mintha a lap valamelyik szorgalmas belső munkatársa vagy a szerkesztő írta volna. Aztán amikor beüt a bazmeg, villámgyorsan elkezdenek a diákra mutogatni, hogy ő volt az, ő volt az. Szép.

De az is szép, hogy a műsort szerkesztő tanárnőnek vagy bárkinek az iskolából nem tűnt fel ez a "kis technikai hiba”. Meg a szerkesztőnek, Török Emesének sem, akit – Dalos Zoltán ügyvezető igazgató szerint – nem fontos minderről kérdezgetni, mert ő – mint ügyvezető igazgató – vállalja a teljes felelősséget a hibáért. Végül is egy szerkesztő miért is felelne a szerkesztésért, nem? Vagy az önkormányzat vezetése, hogy mi jelenik, jelenhet  meg "véletlenül" a nem kevés pénzért kiadott lapjában.

orkeny_istvan.jpg

Mindehhez már csak egy hozzászólás a Narancs cikke alól, hátha segít egy kicsit tájékozódni a világban a szerkesztőnek meg az ügyvezető igazgató úrnak kis hiba ügyben… "Aha. És Szerb Antal Magyar irodalomtörténetét nem is Horthyék tiltották be, és nem is a balfi tábor őrei verték agyon (Balf, Hungary GPS Coordinates: 16.66412, 47.64944), hanem oda is beszivárogtak Tito partizánjai (hiába, Rákosi is megmondta már, hogy láncos kutya!), Rejtő Jenőt sem egy nyilas lapban megjelent szemétség miatt hurcolták el a kórházból 1942-ben (!), hogy az oroszokhoz zsuppolják munkaszolgálatra, ahonnan már nem tért haza. De szerencsére Örkény túlélte."

Örkény István: In memoriam dr. K. H. G.

- Hölderlin ist ihnen unbekannt? - kérdezte dr. K. H. G., miközben a lódögnek a gödröt ásta.
- Ki volt az? - kérdezte a német őr.
- Aki a Hyperion-t írta - magyarázta dr. K. H. G. Nagyon szeretett magyarázni. - A német romantika legnagyobb alakja. És például Heine?
- Kik ezek? - kérdezte az őr.
- Költők - mondta dr. K. H. G. - Schiller nevét sem ismeri?
- De ismerem - mondta a német őr.
- És Rilkét?
- Őt is - mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G.-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr526179566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása