A mi Erzsébetvárosunk

18. Önkormányzati cégekről

2013. október 17. - amier

07.jpgPontosabban: az önkormányzati cégek pénzügyeiről. Erzsébetváros képviselő-testülete szeptemberi ülésén volt egy sor előterjesztés az önkormányzati cégek javadalmazási szabályzatáról. Nem maguktól kaptak ihletet, hogy szabályozni kell a vezetők (cégvezetők, felügyelőbizottságok) javadalmazási módját. Annak kereteit egy új törvény írta elő.

Össze lehetett hasonlítani, hol, hogyan értékelik a vezetőket az említett szabályzók. Több cégnél az ügyvezető a fizetésén kívül kap telefonhasználatot, ami ma már kell a munkához. Az már vitatható, hogy ez lehet-e felső határ nélküli, amint azt az egyik cégnél megenge- dik. Ennél sokkal érdekesebb egyes vezetők gépkocsi használati kerete: ami havi 2000 (kettőezer) km. Erzsébetváros területe mindössze 2 km². Ha valaki a hónap minden munkanapján autózik, akkor napi 80 km-t kell vezessen, hogy elérje az engedélyezett keretet. Mikor marad ideje a cégét vezetni az autó helyett, a fizetéséért?

onkormi_gorbe.jpg

Megkérdeztük, mi indokolja a havi 2000 km üzemanyag-átalányt? A polgármester válasza: „… válaszolnék egy mondatba erre a kétezer kilométer, ami többször előkerül. Nem a kerületbe járja végig természetesen az ügyvezető. Vidéki, ezért engedélyezték neki. ... Így van, ez bele kerülhetett, szerintem ez rendben van, elfogadható. Adhatnánk neki több fizetést is, akkor nem ezt kapná. Tehát ez a javadalmazásnak a része.” (sic!)

Egy "átlagos” munkavállaló kaphat a munkába járáshoz bérletet. Ha vidékről jár be, akkor kötelező, ám azért autót fizetni, hogy így kapjon külön jövedelmet?!

Ugyanazon az ülésen tárgyaltuk egy Kft. szakmai, pénzügyi beszámolóját is. Ebben a közpénz takarékos, átlátható elszámolásáról is olvashattunk. Ez azért figyelemre méltó, mert a cég egyrészt elszámol egy 17 ezer forintos zárcseréről, másrészt egy szót sem tudunk meg egy, a tévéműsor gyártását végző külső cég ügyeiről. Itt pedig több tízmillió forint elköltése történik pontosan nem ismert összegben, ismeretlen feltételekkel. Persze volt kitől tanulni, hiszen egy másik cég semmit sem hajlandó a megjelölt témájú szerző- déseiből bemutatni. Talán okuk van a titkolózásra?

Nem véletlen, hogy nem fogadtuk el ezeket az előterjesztéseket.

Gergely József – Kispál Tibor
önkormányzati képviselők

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr425582308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása