A mi Erzsébetvárosunk

5. Karban tartott nemzeti pedagógusok

2013. szeptember 20. - amier

"Az eredetileg tervezett Magyar Pedagógus Kar helyett az új szervezet a Nemzeti Pedagógus Kar nevet viseli majd, és annak automatikusan tagjai lesznek a köznevelésben dolgozók. A kar az állami/önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete, és összesen 16 szakmai tagozatot működtet. (...) Megalkotja továbbá a Pedagógus Etikai Kódexet, a törvény- ben, valamint az alapszabályban és az etikai kódexben foglaltak szerint tagjával szemben etikai eljárást folytathat.”

janik0.jpg

Eddig az idézet. A tervek szerint az Etikai Kódex tartalmazza a fenntartó bírálatának, kritizálásának tilalmát is. Egy jó ismerősöm – a nevét, munkahelyét érthető okokból, nem írom le – meséli, hogy amikor az évnyitó ünnepségen kihirdették – többek között – a "Nemzeti Kuss” törvényét, udvariasan megkérdezte, hogy nincs-e tévedés a dologban.

Egy iskolában, remélhetőleg, alapvetően értelmiségiek dolgoznak, akiknek nemcsak joguk lenne, hanem kötelességük is felhívni a figyelmet, ha szakmai, etikai, stb. hibát, tévedést, kritizálható jelenséget tapasztalnak. Nem kapott választ, de az összejövetel után az intézmény egyik vezetője – akivel mellesleg jó kollegiális kapcsolata volt – kedvesen figyelmeztette: „fogd be a pofád, ha nem akarod magad a nyugdíjad előtt két évvel az utcán találni”.

janik4.jpg

A javaslat előkészítését ismerő egyik politikus szerint Orbán Viktor tavaly egy olyan, „a 30-as éveket idéző” szervezet létrehozására adott megrendelést az oktatási államtitkár- ságnak, amelyben „az állami pedagógus vezényelhető, kézben tartható, a szakszervezeti jogai kézben tarthatók, nem szerveződik, nem szövegel, nem nyilatkozik”.

Ennyit a demokráciáról.

Demeter Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr635523929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása